Dbamy o Twoją prywatność
Dzięki plikom cookies i technologiom pokrewnym (np. piksele, SDK) oraz przetwarzaniu Twoich danych osobowych (między innymi unikalne identyfikatory, dane przeglądarki), możemy zapewnić, że dopasujemy do Ciebie wyświetlane treści.Wyrażając zgodę na przechowywanie informacji na urządzeniu końcowym lub dostęp do nich i przetwarzanie danych (w tym w obszarze profilowania, analiz rynkowych i statystycznych) sprawiasz, że łatwiej będzie odnaleźć Ci w Allegro dokładnie to, czego szukasz i potrzebujesz. Administratorem Twoich danych osobowych będzie Allegro a w niektórych przypadkach nasi partnerzy (10 partnerów), w tym tzw. “Zaufani Partnerzy IAB Europe” (2 partnerów). Informacja o celach przetwarzania danych osobowych przez naszych partnerów znajduje się w ich politykach ochrony prywatności.
Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich. Spersonalizowane reklamy i treści, pomiar reklam i treści, badanie odbiorców i ulepszanie usług
. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł. Łączenie różnych urządzeń. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie.
Twoje dane personalne przetwarzamy również w celu ułatwiania korzystania z naszych stronCele przetwarzania szczegółowo opisane są w ustawieniach dostępnych pod przyciskiem: “ZMIENIAM ZGODY” i w Polityce plików cookies.Zgodę wyrażasz dobrowolnie i jest ważna 12 miesięcy. Możesz ją w każdym momencie wycofać lub ponowić w zakładce Ustawienia plików cookies na stronie głównej. Wycofanie zgody nie wpływa na legalność uprzedniego przetwarzania.
PIEPRZ MELEGUETA 50 G AFRAMON MADAGASKARSKI RAJSKI (6514776052)
Sprzedający fajki-eu
poleca 98,40%
|
1086
Opis
WSZYSTKIE AUKCJE Z PRZYPRAWAMI KMINEK X POZOSTAŁE PRZYPRAWY X
|
STP147-050 pieprz melegueta ( aframon) 50 G
różne nazwy dla tej przyprawy Aframomum granum paradisi, Amomum melegueta z rodziny Zingiberaceae (aframon rajski, rajskie ziarno, pieprz melegueta, aframon madagaskarski, aframonek)
Pieprz melegueta, pomimo iż był używany w średniowiecznej Europie, w dzisiejszej kuchni jest mało znany. Obecnie przemysłowo jest używany do produkcji piwa, wina, napojów spirytusowych oraz do aromatyzowania octu. W kuchni jako pieprz z posmakiem kardamonu.
Pieprz melegueta zdobył popularność za czasów królowej Elżbiety I, która upodobała sobie te rajskie ziarna. Z czasem jednak, głównie za sprawą Jerzego III, handel nim znacząco się zmniejszył, dostęp do niego mieli jedynie Skandynawowie.
Aframon madagaskarski (pieprz melegueta) był znany jako "rajskie ziarno".
Są to małe, czerwono-brązowe, nieregularne nasiona podobne do kardamonu. Nasiona aframonu mają około 3 - 4 mm średnicy i znajdują się w brązowej, pomarszczonej kapsule (kształt figi, ok. 30 mm długości). Kapsułki te zawierają wiele kanciastych nasion, umieszczonych w galaretowatym miąższu.
rajskie ziarno Roślina, o kłączu trzcino-podobnym, osiąga długość ok. 1m. Liście są wąskie, przypominają liście bambusowe, kwiaty są pojedyncze, różowe, rosną u podstawy rośliny. Następnie przekształcają się w czerwonawo -brązowe, jajowate kapsułki, zamknięte w liściastych wypustkach. Kwiaty i kłącza mają imbirowy zapach. Aframon rośnie w wilgotnych regionach lasów Afryki Zachodniej i jest uprawiany głownie dla pozyskania pikantnych nasion.
Bukiet: aromatyczny, pikantny Smak: ostry i pikantny, smak podobny do imbiru i kardamonu
Przechowywanie i używanie aframonu
Rajskie ziarna mogą być zmielone w młynku tak jak ziarna pieprzu, lub mogą być użyte w taki sam sposób jak kardamon - krótko prażone na patelni lub rozcieranie z innymi przyprawami. Należy je przechowywać w szczelnym pojemniku.
Zastosowanie kulinarne aframonu
Aframon może być stosowany do przyprawiania potraw oraz jako pieprz. Wykorzystuje się go głównie w Afryce Zachodniej, może być także użyty w marokańskiej mieszance przypraw ras el hanout. Niektóre europejskie przepisy zawierają aframon, można go zastąpić mieszanką pieprzu i imbiru. Dziś, w Skandynawii, nasiona są używane do aromatyzowania akvavit - wódki kminkowej, produkowanej od XV wieku. Żuty aframon może osłodzić oddech..
|
|||||||||
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.