HURTOWNIA EGZOTYCZNYCH PRZYPRAW I HERBAT JESTEŚMY BEZPOŚREDNIM IMPORTEREM PRZYPRAW, HERBAT, ZIÓŁ PRZYPRAWOWYCH, YERBA MATE. POSIADAMY W OFERCIE PONAD 300 RODZAJÓW PRZYPRAW W ATRAKCYJNYCH CENACH
AFRAMON MADAGASKARSKI (PIEPRZ MELEGUETA) 200G
SPR147 PIEPRZ MELEGUETA 200G
Przechowywanie: Rajskie ziarna mogą być zmielone w młynku tak jak ziarna pieprzu, lub mogą być użyte w taki sam sposób jak kardamon - krótko prażone na patelni lub rozcieranie z innymi przyprawami. Należy je przechowywać w szczelnym pojemniku.
Zastosowanie: Aframon może być stosowany do przyprawiania potraw oraz jako pieprz. Wykorzystuje się go głównie w Afryce Zachodniej, może być także użyty w marokańskiej mieszance przypraw ras el hanout. Niektóre europejskie przepisy zawierają aframon, można go zastąpić mieszanką pieprzu i imbiru. Dziś, w Skandynawii, nasiona są używane do aromatyzowania akvavit - wódki kminkowej, produkowanej od XV wieku.
Znany również pod nazwami: Aframomum granum paradisi, Amomum melegueta z rodziny Zingiberaceae, (aframon rajski, rajskie ziarno, pieprz melegueta, aframon madagaskarski, aframonek).
Pieprz melegueta, pomimo iż był używany w średniowiecznej Europie, w dzisiejszej kuchni jest mało znany. Obecnie przemysłowo jest używany do produkcji piwa, wina, napojów spirytusowych oraz do aromatyzowania octu. W kuchni jako pieprz z posmakiem kardamonu. Pieprz melegueta zdobył popularność za czasów królowej Elżbiety I, która upodobała sobie te rajskie ziarna. Z czasem jednak, głównie za sprawą Jerzego III, handel nim znacząco się zmniejszył, dostęp do niego mieli jedynie Skandynawowie. Aframon madagaskarski (pieprz melegueta) był znany jako "rajskie ziarno". Są to małe, czerwono-brązowe, nieregularne nasiona podobne do kardamonu. Nasiona aframonu mają około 3 - 4 mm średnicy i znajdują się w brązowej, pomarszczonej kapsule (kształt figi, ok. 30 mm długości). Kapsułki te zawierają wiele kanciastych nasion, umieszczonych w galaretowatym miąższu. Roślina, o kłączu trzcino-podobnym, osiąga długość ok. 1m. Liście są wąskie, przypominają liście bambusowe, kwiaty są pojedyncze, różowe, rosną u podstawy rośliny. Następnie przekształcają się w czerwonawo -brązowe, jajowate kapsułki, zamknięte w liściastych wypustkach. Kwiaty i kłącza mają imbirowy zapach. Aframon rośnie w wilgotnych regionach lasów Afryki Zachodniej i jest uprawiany głownie dla pozyskania pikantnych nasion.
- Bukiet: aromatyczny, pikantny
- Smak: ostry i pikantny, smak podobny do imbiru i kardamonu