PIEPRZ KOLOROWY - 500g
Pieprz biały uznawany jest za najostrzejszy, zielony zaś za najdelikatniejszy. Czarny i czerwony są najbardziej aromatyczne. W każdej kuchni przyda się młynek, ponieważ świeżo zmielony pieprz jest najlepszy i ma najwięcej aromatu. Pieprz kupowany w torebkach jest zwietrzały, nie smakuje i nie pachnie tak jak powinien pachnieć i smakować prawdziwy pieprz.
Pieprz, obok soli, jest jedną z najczęściej używanych przypraw w polskiej kuchni. Bez niego wiele dań straciłoby swój niezwykły smak i charakter. Przyprawa ta ma także właściwości lecznicze, więc nie żałujmy go w naszej kuchni. Najbardziej popularny jest pieprz zmielony. Jednak jeśli decydujemy się na użycie ziaren, najlepiej dodać je na początku gotowania. Kolorowe ziarna także bardzo efektownie się prezentują.
Nie zastanawiamy się nigdy nad tym, czym właściwie jest pieprz i z czego się składa. Jego ostry smak pochodzi od zawartej w wierzchniej warstwie owocu piperyny. Czarny pieprz zawiera błonnik, białko, tłuszcz, wapń, żelazo oraz magnez. Jest tak rozpowszechniony, gdyż pasuje do każdej potrawy, jest uniwersalny. Wystarczy tylko szczypta, aby ożywić smak zup, sosów czy marynat. Biały pieprz idealnie pasuje do ryb. Zielony kolor pieprzu oznacza, że został on zebrany zanim dojrzał oraz został poddany specjalnym zabiegom, aby zachował swoją barwę.
KRAJ POCHODZENIA : POLSKA
PRZYPRAWY PAKOWANE W OPAKOWANIA TYPU DOYPACK : TRANSPARENTNY , METALIZOWANY LUB OZDOBNY
(czasami mniejsze gramatury <= 50g – mogą posiadać inne opakowanie)
We wszystkich aukcjach : przyprawy posiadają aktualny (długi) termin przydatności do spożycia. Przyprawy single nie zawierają żadnych domieszek a w szczególności glutaminianu sodu. Mieszanki przyprawowe posiadają skład oraz informacje o alergenach. Wszystkie opakowania są odpowiednio oznakowane zgodnie z : Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych.