Jaki smak ma pieprz długi?
Długi pieprz (Piper longum) należy do rodziny roślin pieprzowatych i pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Ziarna są dość spore i nie przypominają czarnego pieprzu, a raczej czarne kłosy zboża. Mają około 5 cm długości i 8 mm średnicy.
Pieprz indyjski swobodnie używany był obok zwykłego czarnego pieprzu w kuchniach od starożytnego Rzymu po Renesansową Europę. Ale pojawienie się chili z Nowego Świata i rosnąca popularność czarnego pieprzu wypchnęły długi pieprz z kulinarnego światła reflektorów.
Smak długiego pieprzu przypomina nieco smak mieszanki garam masala, jest znacznie bardziej złożony niż smak czarnego pieprzu. Posiada ciepło i piżmo czarnego pieprzu, ale w mniej ostry, bardziej zniuansowany sposób, łagodzony słodkimi nutami gałki muszkatołowej, cynamonu i kardamonu. Jego wykończenie utrzymuje się na języku z lekką nutą tytoniową.
Za co jeszcze jest ceniony?
- W medycynie ajurwedyjskiej pieprz długi uznawany jest za adaptogen. Adaptogeny to grupa roślin, a konkretniej grupa substancji aktywnych zawartych w niektórych roślinach, odpowiadające za właściwości adaptogenne, czyli zwiększające odporność na stres i utrzymujące odpowiednią równowagę organizmu. Stymulują one organizm do działania poprzez zmniejszanie odczuwania zmęczenia w naturalny sposób.
- Pozytywnie wpływa na trawienie. Pobudza układ trawienny i zwiększa apetyt dzięki właściwościom wiatropędnym.
- Jest dobrze znany ze swojej skuteczności przeciwko chorobom wpływającym na drogi oddechowe, takim jak przeziębienie, kaszel, zapalenie oskrzeli czy astma.
- Wspomaga układ odpornościowy.
Stosowanie:
Południowoindyjscy kucharze używają długiego pieprzu w gulaszach z soczewicy i marynatach, a jego słodkie ciepło dobrze pasuje do pieczonych mięs w stylu południowo-wschodniej Azji. Długi pieprz łatwo mieli się w młynku i może być stosowana jako zamiennik czarnego pieprzu.
Herbata: Ćwierć łyżeczki długiego pieprzu zalej gorącom wodą, dodaj imbiru, bazylii Tulsii i miodu aby zwiększyć moc herbaty. Pij dwa lub trzy razy dziennie, aby złagodzić kaszel.
* Warto pamiętać, że tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
* W zakładzie pakowane są również: sezam, gorczyca, seler, produkty zawierające gluten, różne orzechy.
Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
* Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
* UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.