PIEPRZ DŁUGI BENGALSKI
30 g
SINDIBAD SPICES
Smak pieprzu długiego jest znacznie bardziej złożony niż pieprzu czarnego - bardziej niż przyprawę jednorodną przypomina korzenne mieszanki jak np. garam masala. W smaku da się wyczuć pikantność i piżmo czarnego pieprzu, ale nie jest tak wyraźna bo łagodzą ją słodkie nuty przypominające gałkę muszkatołową lub cynamon. Ten niespotykany aromat utrzymuje się na języku lekkim chłodem, po skosztowaniu tej odmiany pieprzu.
Południowoindyjscy kucharze używają długiego pieprzu w gulaszu z soczewicy i piklach, a jego słodko-pikantny smak dobrze pasuje do pieczonych mięs. Pippali łatwo miele się w młynku i z powodzeniem może być stosowany jako substytut czarnego pieprzu – drobno zmielony lub tłuczony – we wszystkich potrawach, w których pożądany jest słodszy, mocniejszy akcent.
Właściwości pierzu długiego:
Stosuje się go w celu poprawy apetytu i trawienia jak również przy leczeniu bólu żołądka, zgagi, niestrawności, gazów jelitowych i biegunki.
Pieprz długi jest również ceniony głownie przez mieszkańców Indonezji za swoje właściwości afrodyzjakalne i jest spożywany wtedy z miodem.
Do czego używać pieprzu długiego?
✔️ potłucz lub zmiel na grys i używaj zamiast czarnego pieprzu do nacierania mięsa np. żeberek, steków wołowych i jagnięciny.
✔️uzupełnij smak wytrawnych wypieków i zapiekanek makaronowych.
✔️ używaj jako zamiennika mieszanki garam masala.
✔️ wykorzystaj jako składnik włoskiej gremolaty.
✔️ komponuj z leśnymi grzybami, truflami karczochami lub szparagami.
✔️ doprawiaj dressingi sałatkowe z octu balsamicznego
✔️ używaj w daniach kuchni azjatyckiej
✔️ przyprawia jasne sosy śmietanowe, beszamel czy sos holenderski.
✔️ podkreślaj smak twarogu i serowych fondue.
Skład: 100% pieprz długi (Piper longum)
Waga: 30 g
Kraj pochodzenia: Indonezja
Informacja o alergenach:
W związku z wykorzystaniem na terenie zakładu, gorczycy, selera, pszenicy (gluten), orzechów, migdałów, sezamu, soi, produkty mogą zawierać śladową ich ilość.