PIEPRZ CZARNY ZIARNISTY
Uniwersalna przyprawa.
Główny składnik różnych mieszanek przyprawowych.
Można stosować go do wszystkich potraw.
torebka 300g
kraj pochodzenia Wietnam
Zapraszamy także do naszego sklepu www. bierzipiecz .pl gdzie zamieszczamy więcej przepisów z mąką 2ab.
POLECAMY
POLECAMY
Mąka 2ab lekkostrawna mąka z ziaren pszenicy 2ab uprawianej w wybranych regionach Europy w sposób tradycyjny, odseparowanej od innych gruntów uprawnych.
Mąka 2ab zawiera wyłącznie, pradawny gluten A i B (jest bez glutenu D) oraz mniej FODMAP w porównaniu do tradycyjnej pszenicy chlebowej i orkiszu.
Ma korzystny profil FODMAP.
Jest źródłem selenu.
Jest dobrze tolerowana przez osoby o wrażliwych układach trawiennych.
Dodatkowo mąka 2ab poddawana jest naturalnej fermentacji, w celu uzyskania niskich zawartości FODMAP oraz niepowtarzalnego smaku.
Mąka 2ab ma piękny żółty kolor, gdyż pszenica 2ab zawiera więcej karotenoidów - prowitaminy A.
Mąka 2ab powstaje z pszenicy 2ab - Triticum turgidum forma sanum - pradawnej pszenicy lekkostrawnej.
Użycie w nazwie pszenicy 2ab dodatkowego określenia ”sanum” podkreśla wyraźnie nowe podejście do wyboru odmian oraz uprawy zbóż. Wyraz „sanus” jest pochodzenia łacińskiego i oznacza zdrowy lub rozsądny
Ziarna pszenicy 2ab są oddzielnie zbierane, przechowywane i mielone na mąkę 2ab w młynach przeznaczonych specjalnie do mielenia pszenicy 2ab.
Dodatkowo mąka 2ab poddawana jest naturalnej fermentacji, w celu uzyskania niskich zawartości FODMAP oraz niepowtarzalnego smaku.
Pra-pradziadkiem pszenicy jest pszenica samopsza, która w naturalny sposób rozwinęła się przed ok. 10 milionami lat. Pod względem genetycznym ma ona bardzo prostą budowę i zawiera tylko jeden podwójny genom A. Około 3 milionów lat temu powstała, również w naturalny sposób płaskurka - w wyniku skrzyżowania samopszy z jednym z gatunków dzikiej trawy. Swoją informację genetyczną ma ona zapisaną w pradawnych genomach A i B. Przykłady te pokazują, że prawdziwa pradawna pszenica wyróżnia się przez swoją informację genetyczną; autentyczność tkwi zatem w genach. Ponieważ pszenica 2ab również zawiera tylko pradawne geny A i B (=pszenica 2ab), jest więc prawdziwą pradawną pszenicą.
Polecamy pozostałe nasze produkty szczególnie zdrowe mąki:
mąki orkiszowe 680 i 1850;
mąkę z prażonego żółtego grochu - bezglutenową mąkę, która jako jedyna w Polsce nie ma posmaku i zapachu grochu;
mąkę gryczaną - bezglutenową mąkę, o wysokiej zawartości białka
a także zdrowe dodatki:
zarodki kukurydziane - mnóstwo witamin i składników odżywczych;
chrupki z gryki tatarki, która obniża poziom cukru we krwi;
kiełki i płatki żytnie i pszenne.