Pieprz czarny wywodzi się z południowo-wschodnich Indii. Pieprz czarny uprawiany jest jako roślina użytkowa w tropikalnych rejonach o klimacie gorącym i wilgotnym. Uprawia się go dla owoców (pestkowców), z których otrzymuje się znany pieprz przyprawowy.
Pieprz to obok soli najpopularniejsza przyprawa goszcząca na stołach całego świata. W zależności od koloru charakteryzuje się innymi właściwościami. Pieprz czarny to niewątpliwie najszerzej rozpowszechniona wersja tego produktu.
Pieprz czarny w całości to wcześniej ususzone niedojrzałe jagody średnicy ok. 3-5mm. Jest to najostrzejsza odmiana pieprzu, charakteryzująca się bardzo pikantnym smakiem i silnym aromatem. Dodawanie tej przyprawy do potraw wydobywa z nich smak, powoduje że stają się ostre, pikantne i aromatyczne. Pieprz w połączeniu z innymi przyprawami potęguje ich aromat i smak.
Wersja w całości to idealna propozycja dla każdego kto lubi tworzyć własne kompozycje przypraw. Rozbity w moździerzu idealnie nadaje się do marynat, czy autorskich past.
Składniki:
- Ziarnisty pieprz czarny 100%
Przez wieki pieprz stanowił źródło utrzymania dla kupców, jak również był głównym elementem rozwoju gospodarek, gdyż jego ilość w obiegu była odzwierciedleniem stanu danego rynku. I tak, gdy kupcy arabscy przywozili go na Bliski Wschód był cenniejszy od złota. Rozliczano nim transakcje oraz dokonywano wymian na cenne kruszce. Niewątpliwie rola pieprzu w rozwoju starożytnego świata była ogromna.
Z biegiem lat produkt ten ze środka płatności i wymiany gospodarczej stał się artykułem spożywczym, a więc powrócił do swych korzeni, gdyż w świecie indyjskim wykorzystywany był głównie w celach leczniczych, kosmetycznych i smakowych.
Przechowywanie: Przechowywać w suchym miejscu. By zachować świeżość, po otwarciu przechowywać w zamkniętym pojemniku
Kraj pochodzenia: Wietnam
Termin przydatności do spożycia: 30/12/2024