Poczuj klasykę w nowej odsłonie, czyli pieprz czarny mielony premium!
Czarny pieprz mielony to coś, co wszyscy znamy i kochamy. W polskiej kuchni zadomowił się na stałe zajmując bardzo zaszczytne miejsce. Dziś nie potrafimy sobie bez niego wyobrazić żadnego przyrządzanego dania. Jak nic innego potrafi ona dodać potrawie odpowiedniego smaku, a przede wszystkim nutki ostrości. Serce Polaków zaskarbił sobie również z pewnością niezwykle uniwersalnym zastosowaniem.
Poznaj zalety jakie posiada pieprz czarny mielony premium!
Król polskich stołów o azjatyckich korzeniach
Pieprz czarny widujemy na restauracyjnych lub kuchennych stołach tak często, iż mogłoby się wydawać, że jest to przyprawa, która w naszej polskiej kuchni występuje od zawsze, a być może pochodzi nawet z rodzimych upraw. Nic bardziej mylnego, gdyż za jego ojczyznę uznaje się Indie, a z Dalekiego Wschodu do Europy przywędrował on dzięki Aleksandrowi Macedońskiemu.
To właśnie na terenie południowej Azji pieprz znajduje on idealne warunki klimatyczne - wysoką temperaturę, a zarazem wilgoć. Sam pieprz jest rodzajem rośliny pnącej się nawet do 15 metrów wysokości przy pomocy specjalnie przystosowanych do tego tyczek. Jako przyprawę wykorzystuje się głównie jego owoce, nazywane również jagodami. Początkowo są one zielone, następnie czerwone, a dojrzałe już ziarna mają kolor czarny.
Właściwości pieprzu:
- wspomaga trawienie
- ułatwia oddychanie
- jest przeciwutleniaczem chroniąc organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników*
Zastosowanie w kuchni
Jest to niezbędnik w każdej kuchni. Świetnie doprawia jedzenie, dzięki czemu zyskuje ostrość i wzmacnia się jego smak. Dobrze komponuje się zarówno z potrawami ciężkimi, lekkimi, a także szybkimi przekąskami w postaci choćby kanapek. W przepisach kulinarnych ciężko znaleźć taki, w którym go zabraknie. Dzięki formie zmielonej łatwiej rozprowadzić go równomiernie dodając go do dania. Dzięki temu uwalnia on swoje walory w najlepszy możliwy sposób.
Pieprz czarny mielony premium - jak używać?
Pieprz mielony sypie się po prostu bezpośrednio do przyrządzanego dania. Doprawić można zarówno gotową potrawę jak i dodać go podczas gotowania. W obu przypadkach przyprawa zmiesza się z resztą składników, a jego aromat doskonale podkreśli ostateczny efekt.
* www.oswiadczenia.eu
Informacje dodatkowe:
- Składniki: 100% pieprz czarny.
- ean: 5902605223288
- Data ważności: Minimalnie 2024-04-30
- Forma: jednorodne
- Zastosowanie: do sałatek, do wędlin i domowych wyrobów, do dań jednogarnkowych, do ryb, do zup, do mięs, do sosów i marynat
- Smak: ostry
- Kształt: mielone
- - w tym cukry: 0.52
- - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1.22
- Białko: 10 g
- Błonnik: 25 g
- Sód: 0.04
- Tłuszcz: 3,3 g
- Wartość energetyczna kcal: 251 kcal
- Wartość energetyczna kJ: 1052 kJ
- Węglowodany: 33.91
- Opis towaru: Pieprz czarny mielony to najpopularniejszy na świecie dodatek do dań. Obok soli stanowi nieodzowny element każdej kuchni. Dzięki niemu Twoja potrawa zyska charakterystyczną, pikantną nutę smakową i wyjątkowy aromat.
* Warto pamiętać, że tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
* Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasionasezamu, orzeszkiziemne oraz orzechy.
* Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
* UWAGA - zdjęcie poglądowe / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu, a kolory mogą różnić się w zależności od typu i ustawień monitora.