Pieprz cubeba
Piper cubeba
Producent: Nanga
Forma: owoc cały
Kraj pochodzenia: Indie
Pojemność: 50g
Skład: Owoc pieprzu cubeba 100%
Zalecany sposób użycia: Jako przyprawa, w ilości według uznania.
Zastosowanie: przyprawa
Pieprz cubeba (Piper cubeba) – zwany także pieprzem ogoniastym, to przyprawa otrzymywana z rośliny występującej dziko i w uprawie w rejonach egzotycznej Indonezji. Do celów kulinarnych wykorzystywane są jej nasiona – małe, ciemne kuleczki z charakterystyczną, podłużną wypustką, przypominającą ogon. Przyprawa ta nadaje daniom pieprzno-kamforowego smaku z delikatną nutą gałki muszkatołowej. Pieprz cubeba jest powszechnie stosowany w kuchni indonezyjskiej – to ważny dodatek tamtejszej, regionalnej potrawy curry – gules. Znajduje on zastosowanie również w kuchni arabskiej i indyjskiej. W celu zachowania pełnego bukietu smakowo-zapachowego należy mielić przyprawę bezpośrednio przed gotowaniem. Pieprz cubeba dobrze komponuje się z goździkami i imbirem. Można dodawać go do mięs, wyrobów serowych, a także dań warzywnych. To niezastąpiony, aromatyczny składnik wielu azjatyckich potraw.
Pieprz cubeba:
- Przyprawa o pieprzno-kamforowym smaku.
- Ważny składnik wielu azjatyckich potraw.
- Świetnie pasuje do mięs, serów i dań warzywnych.