PIEPRZ CAYENNE - 80g w słoiczku
Pikantna przyprawa XVIII wieku, używana do wyostrzania smaku. Stosuje się ją do roślin strączkowych, drobiu, sosów, gulaszu, owoców morza. Pieprz cayenne robiony jest z suszonych, mielonych papryczek chilli. Pomimo nazwy tak na naprawę przyprawa ta nie jest zaliczana do pieprzów. Należy unikać zbyt dużych ilości, gdyż mogą podrażniać żołądek. Natomiast stosowanie go z umiarem wzmacnia odporność, eliminuje ból gardła i przeziębienie. Przy zastosowaniu tej przyprawy nie należy używać czarnego pieprzu. Ciekawy smak oraz działanie rozgrzewające uzyskamy dodając pieprz do gorącej czekolady.
KRAJ POCHODZENIA : CHINY
Sprawdzając po raz pierwszy, jak wygodne są przyprawy i zioła w szklanych słoiczkach, przekonasz się do nich na stałe. Przede wszystkim jest to bardzo wygodne opakowanie, zapewniające maksymalną wygodę użytkowania oraz porządek i higienę w kuchni . Hermetyczne zamknięcie chroni przyprawy przed dostępem powietrza atmosferycznego. Inną zaleta oferowaną przez przyprawy w słoiczkach jest łatwość dozowania. Czy to bezpośrednio ze słoiczka, czy nabierając przyprawę na łyżeczkę, która bez trudu mieści się w otworze. Idealnie przejrzyste opakowanie, pozwala również na bieżąco śledzić ilość przypraw i na czas zakupić ich zapas. Szkło jest również bezzapachowe i neutralne , przez co nie zmienia oryginalnego smaku przyprawy.
We wszystkich aukcjach : przyprawy posiadają aktualny (długi) termin przydatności do spożycia. Przyprawy single nie zawierają żadnych domieszek a w szczególności glutaminianu sodu. Mieszanki przyprawowe posiadają skład oraz informacje o alergenach. Wszystkie opakowania są odpowiednio oznakowane zgodnie z : Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych. Zdjęcia wykorzystane w aukcjach należą do firmy Elavit. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody firmy Elavit jest zabronione i stanowi naruszenie praw autorskich. Podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170.