Opis szczegółowy
Jest to przyprawa otrzymywana z wysuszonych owoców papryki krzewiastej, uprawianej głównie w Ameryce Południowej i Azji Południowej. Jest najostrzejszą przyprawą używaną w kuchni, swój smak zawdzięcza dużej ilości zawartej w niej kapsaicyny.
Chili pobudza procesy trawienne i wzmaga apetyt. Stosowane jest do potraw mięsnych, ostrych sosów, warzyw. Przyprawia się nim gulasze, drób, ryby i małże. Chili jest składnikiem wielu mieszanek przyprawowych, między innymi curry, oraz znanych sosów przyprawowych: chili, tabasco, sambal.
Parametry produktuTypMieszanki przyprawRodzaj przyprawyChiliKraj pochodzenia/Wyprodukowano wPolskaPrzeznaczenieDo przyprawienia potrawSkładnikiChiliWaga jednostkowa brutto0,02 kgSkładnikiChiliKraj pochodzenia/Wyprodukowano wPolskaKraj pochodzenia głównego składnikaPolskaKod CN0904 22 00AlergenySkorupiaki i produkty pochodneNieSoja i produkty pochodneMoże zawieraćZboża zawierajace glutenMoże zawieraćDwutlenek siarki i siarczynyNieŁubin i produkty pochodneNieNasiona sezamu i produkty pochodneNieJaja i produkty pochodneMoże zawieraćMięczaki i produkty pochodneNieGorczyca i produkty pochodneMoże zawieraćOrzechyNieRyby i produkty pochodneNieSeler i produkty pochodneMoże zawieraćPrzechowywanieSposób przechowywaniaprzechowywać w suchym i chłodnym miejscuWartość odżywczaWielkość porcji163 gJednostka będąca podstawą przeliczeńg/100 g