Pieprz Cayenne - Chilli
Pieprz cayenne (pieprz kajeński) to ostra przyprawa, produkowana z papryki rocznej, odmiany Cayenne. Nazwa warzywa i całej przyprawy pochodzi od nazwy stolicy Gujany Francuskiej - Kajenny - skąd prawdopodobnie pochodzi. Przyprawa jest ostatnio coraz popularniejsza z racji na swoje liczne, zdrowotne właściwości. Powinny ją spożywać również osoby pragnące schudnąć - przyspiesza bowiem przemianę materii i ułatwia odchudzanie.
Pieprz cayenne wytwarzany jest z ostrych papryczek, których nasiona i strąki są suszone, a następnie mielone. Papryczki tej odmiany, których używa się do wykonania pieprzu, są niewielkie - mają co najwyżej 12 centymetrów długości i nie więcej niż 2,5 centymetra średnicy. Przyprawa ma kolor czerwony lub też czerwono-brązowy - dojrzałe papryki cayenne są bowiem najczęściej czerwone.
Papryka cayenne obecnie jest masowo uprawiana w Indiach, Afryce Wschodniej, Stanach Zjednoczonych, Meksyku i państwach leżących w tropikalnym lub subtropikalnym klimacie, który jest dla niej najbardziej korzystny. Za sprawą swojego ostrego smaku, doskonałego aromatu i leczniczych właściwości pieprz cayenne stał się chętnie używaną przyprawą na całym świecie.
Ostry smak pieprzu kajeńskiego to zasługa kapsaicyny - związku chemicznego, który podrażnia kubki smakowe oraz podniebienie, co daje efekt pieczenia, a nawet bólu. Ostrość potraw określa się, używając skali Scoville’a. Pieprz cayenne mieści się w przedziale 30 000 - 50 000 SHU (jednostek ostrości). Dla porównania zwykła słodka papryka ma 0 SHU, a papryka jalapeno 2500 - 8000 SHU.
Opis produktu
- rodzaj specyfiku: Pieprz Cayenne (przyprawa, suplement spożywczy)
- producent: Vitacost
- kraj pochodzenia: USA (bezpośredni import)
- typ: kapsułki
- oznacznie: Cayenne Pepper
- dawka: 600mg
- ilość w opakowaniu: 180 kapsułek
- nie zawiara: mleka, jajek, orzeszków, owoców morza, ryb, soji, glutenu, dwutlenku tytanu
- dodatkowe składniki: żelatyna, celuloza, stearynian magnezu
- data produkcji: 03.2016 (wżność minimum 2 lata)
Opakowanie
Opis działania
Właściwości:
- wspomaga trawienie, odbudowuje błonę śluzową żoładka
- wspomaga perystaltykę jelit
- wspomaga odchudzanie
- pomaga utrzymywać ciśnienie krwi
- oczyszcza ściany tętnic
- wykazuje działanie przeciwrakowe
- działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo i przeciwgrzybicznie
- pomaga w leczeniu infekcji dróg oddechowych
- naturalnie konserwuje pozywienie
- zapobiega migrenie
- łagodzi alergie
Pieprz cayenne powinien się znaleźć nie tylko w kuchni pośród słoiczków z przyprawami, lecz także w domowej apteczce, ponieważ wywiera niebagatelny wpływ na nasze zdrowie: pomaga leczyć nadciśnienie i chorobę wrzodową, a także bóle reumatoidalne. Jednak to nie jedyne prozdrowotne właściwości pieprzu kajeńskiego. Dzięki wysokiej zawartości kapsaicyny przyśpiesza przemianę materii, a co za tym idzie - proces odchudzania.
Nazewnictwo tej przyprawy jest chyba najbardziej zawikłane wśród wszystkich przypraw. Z pieprzem nie ma nic wspólnego, choć często papryka chili określana jest jego nazwą. W handlu ciemnoczerwone owoce znajdują się pod nazwą "chilli" bądź pod angielską nazwą "chillies". Wysuszone i zmielone, czyli w postaci proszku są sprzedawane jako "chilli", "pieprz Cayenne", "pieprz turecki", "pieprz gwinejski". We Francji na przykład, najczęściej jest określana jako pieprz Cayenne, gdyż jej ostry smak jest kojarzony z Francuską kolonią karną u wschodnich wybrzeży Ameryki, gdzie wśród wielu odmian roślin, uprawiano także paprykę. Nazwa chilli przyjęta przez konkwistadorów i obecnie równie rozpowszechniona jak pieprz Cayenne, wynikała z ich błędnego mniemania, że ojczyzną papryki jest Chile. Także na naszym rynku, ta najostrzejsza odmiana papryki występuje często zamiennie jako chilli czy też pieprz kajeński.
Zapraszamy ponownie :)