PIEPRZ CAYENNE 1KG Kajeński, ostry, mielony, aromatyczny
✅ Zaopatrz swój domowy zbiór przypraw w pieprz Cayenne mielony
Pieprz Cayenne mielony to niesamowita przyprawa. Powinna ona nie tylko zawitać na stałe w naszej kuchni, ale przede wszystkim w apteczce. Jako dodatek do dań, stosowana w odpowiedniej ilości nie tylko znakomicie smakuje, ale przede wszystkim niezwykle pozytywnie działa na organizm człowieka. Warto zauważyć, że w ostatnich latach przyprawa ta zdobywa w naszym kraju coraz większą popularność.
Pieprz kajeński robi na świecie furorę ze względu na swój nietuzinkowy smak. Przyprawa ta w Polsce często nazywana jest pieprzem kajeńskim. Należy ona do rodziny Capsicum, czyli papryk o bardzo ostrym smaku. Pieprz ten wyrabia się poprzez suszenie, a później mielenie wyżej wymienionego rodzaju papryczek chili.
✅ Do czego można użyć mielonego pieprzu Cayenne?
Ten rodzaj pieprzu znakomicie będzie komponował się z różnorakimi sosami, dressingami oraz zupami. Potęguje doznania smakowe także różnych gatunków mięsa, ryb i owoców morza (typu krewetki, kraby). Co ciekawe, można go również dodawać do deserów, takich jak czekolada. Mieszanka słodkości kakao i ostrości Cayenne onieśmieli niejedną osobę.
Warto wspomnieć, ze obecna w nim kapsaicyna przyczynia się do usuwania z organizmu wolnych rodników i dzięki właściwościom antyoksydacyjnym przyczynia się do opóźnienia procesu starzenia się organizmu.*
✅ W jaki sposób go używać?
Dodaje się go wprost do dania. Ze względu na jego dosyć ostry smak, który zawiera w sobie dużą dawkę pikanterii, należy go rozsądnie dozować, aby nie zabić smaku samej potrawy.
▶️ SKŁAD
- WARTOŚCI ODŻYWCZE: WARTOŚĆ W 100G
- Wartość energetyczna kcal: 318 kcal
- Wartość energetyczna kJ: 1337 kJ
- Tłuszcz: 17 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 3,3 g
- Węglowodany: 29 g
- w tym cukry: 10 g
- Błonnik: 27 g
- Białko: 12 g
- Sól: 0,08 g
▶️ INFORMACJE DODATKOWE
- Nazwa łacińska: Capsicum annuum 'Cayenne' pulvis
- Opis towaru: Papryka cayenne posiada bardzo ostry, charakterystyczny smak i intensywny aromat. Jej nazwa pochodzi od stolicy Gujany Francuskiej. Należy ona do rodziny Capsicum, czyli papryk o bardzo ostrym smaku. Pieprz ten wyrabia się poprzez suszenie, a później mielenie danego rodzaju papryczek chili.Można go dodać do dowolnej potrawy, w której chcesz uzyskać pikantny i wyrazisty smak.
- Stosowanie: Ten rodzaj pieprzu znakomicie będzie komponował się z różnorakimi sosami, dressingami oraz zupami. Potęguje doznania smakowe także różnych gatunków mięsa, ryb i owoców morza.
- Składniki: 100% pieprz Cayenne.
- Data ważności: 02/2025
- Forma: jednorodne
- Zastosowanie: do sałatek, do sosów i marynat, do mięs, do zup, do ryb, do dań jednogarnkowych, do wędlin i domowych wyrobów
- Smak: ostry
- Kształt: mielone
- Sód: 0,08 g