Pieprz cayenne 100 g
Pieprz cayenne pochodzi z rejonów Ameryki Południowej. Obecne najczęściej uprawiany jest przede wszystkim w Indiach, wschodnich regionach Afryki, Stanach Zjednoczonych oraz w Meksyku. Jest to rodzaj bardzo ostrej przyprawy sporządzanej z ostrej odmiany papryki zwanej cayenne - gatunkowo spokrewnionej z meksykańską papryczką jalapeño. Charakteryzuje się czerwoną lub czerwono-brunatną barwą i ostrym smakiem. Stosowana przede wszystkim do przyprawiania dań mięsnych. Używana również w przygotowywaniu żywności wędzonej, marynat, ketchupu a nawet czekolady. Pieprz cayenne stosowany jest także zewnętrznie jako środek rozgrzewający.
✔ Składniki: Pieprz cayenne
✔ Masa netto: 100 g
✔ Opakowanie: Produkt pakowany jest w grube opakowania typu „doypack” posiadające zapięcie strunowe, zgrzewane w celu zachowania świeżości (różni się od zdjęcia poglądowego na aukcji). Struna pozwala na wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania.
✔ Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
✔ Data przydatności do spożycia: Wszystkie produkty posiadają długie terminy przydatności do spożycia, minimum 4 miesiące od daty zakupu.
✔ Informacje o alergenach: Produkt może zawierać śladowe ilości produktów pakowanych w zakładzie, m.in. różne orzechy, sezam, soja, produkty zawierające gluten.
✔ Stosowanie: Można dodawać ją do zup, sosów, mięs, ryb, drobiu oraz rożnego rodzaju marynat. Świetnie sprawdza się również jako dodatek do lodów i deserów oraz do czekolady, nadając niesamowity smak i aromat.