Biały Pieprz Mielony Indyjski 100g TRS
Biały pieprz jest często używany w potrawach, które wymagają ostrej ostrości, ale w których nie chcemy czarnych plamek, np. w białych sosach i potrawach z ziemniaków. W kuchni chińskiej, mielony biały pieprz jest używany do dodawania smaku do zup, marynat do mięsa i drobiu oraz ostrzejszych dań typu stir-fry.
Różni się on od pieprzu czarnego i syczuańskiego.
Co to jest pieprz biały?
Pieprz biały jest przyprawą produkowaną z suszonych owoców rośliny Piper nigrum, podobnie jak pieprz czarny. Jest on zazwyczaj łagodniejszy od pieprzu czarnego, o mniej złożonym smaku. Dostępny jest zarówno pieprz biały w całości, jak i mielony.
Pieprz biały a pieprz czarny
Chociaż pochodzą z jagód tej samej rośliny, różnica między pieprzem białym a czarnym zaczyna się już w momencie zbierania jagód. Aby wyprodukować czarny pieprz, zbiera się niedojrzałe jagody pieprzu, a następnie suszy się je, co powoduje czernienie skórki i dodanie elementów smakowych.
Pieprz biały produkuje się z w pełni dojrzałych jagód pieprzu. Są one moczone w wodzie przez około 10 dni, co prowadzi do fermentacji. Następnie usuwa się z nich skórkę, co usuwa również część gorącego związku piperyny, a także olejki lotne i związki nadające pieprzowi czarnemu jego aromat. W rezultacie, pieprz biały ma inny smak i składnik ostry niż pieprz czarny. Proces produkcji i obchodzenia się z białym pieprzem może również wprowadzić inne nuty smakowe.
Jak smakuje?
Biały pieprz ma ostry smak na języku, choć źródła różnią się co do tego, czy jest on ostrzejszy czy łagodniejszy od pieprzu czarnego. Na przykład, Cook's Illustrated twierdzi, że jest łagodniejszy, podczas gdy inni twierdzą, że ma ostrzejszy smak. Źródła zgadzają się, że biały pieprz jest mniej złożony w smaku niż pieprz czarny. Może mieć stęchły, ziemisty lub trawiasty smak, który może się różnić w zależności od rodzaju zastosowanej obróbki i sposobu obchodzenia się z nim po wyprodukowaniu.
Gotowanie z białym pieprzem
Biały pieprz powinien być dodawany po ugotowaniu potrawy, ponieważ przegrzanie może uwolnić gorzki smak. Jest on wybierany zamiast czarnego pieprzu ze względu na wygląd (np. w zupach kremach, vichyssoise, puree lub bitych ziemniakach i zupie z małży) lub ze względu na różnicę w ostrości i smaku, jak w przypadku dań azjatyckich.