Przygotowanie kęsów ciasta do wypieku i wypiek ciast T.3.3. Podręcznik do nauki zawodu Piekarz Technik technologii żywności
Szkoła ponadgimnazjalna
Jarosz Krystyna
Wydawnictwo: WSiP
ISBN: 978-83-02-15711-0
Format: 17.0x24.0cm
Liczba stron: 96
Oprawa: Miękka
Wydanie: 1, 2016 r.
Język: polski
Numer dopuszczenia MEN: 2016
W podręczniku omówiono dokładnie rozrost ciasta. Wskazano, jak proces ten przebiega w piekarniach rzemieślniczych, a jak w dużych zakładach. Zaprezentowano różne metody wypieku pieczywa. Wskazano parametry, które należy brać pod uwagę, aby otrzymać produkt wysokiej jakości. Opisano różnego rodzaju piece piekarskie. Starannie scharakteryzowano czynniki wpływające na wydajność wypieku. Podano przykłady jej obliczania. Poświęcono dużo uwagi jakości zdrowotnej żywności i wskazano sposoby monitorowania krytycznych punktów kontroli.
Wytwarzanie ciasta oraz kształtowanie wyrobów piekarskich T.3.2. Podręcznik do nauki zawodu piekarz technik technologii żywności
Szkoła ponadgimnazjalna
Giemza Ewa
Wydawnictwo: WSiP
ISBN: 978-83-02-15710-3
Format: 17.0x24.0cm
Liczba stron: 152
Oprawa: Miękka
Wydanie: 1, 2016 r.
Język: polski
Numer dopuszczenia MEN: 2016
Podręcznik szczegółowo charakteryzuje poszczególne rodzaje pieczywa i wyrobów piekarsko-cukierniczych. Omawia najczęściej występujące błędy w trakcie przygotowania wyrobów piekarskich. Publikacja szczegółowo przedstawia budowę receptur piekarskich i obliczenia związane z nimi. Liczne przykłady pomagają uczniowi zrozumieć zasadę najczęściej występujących obliczeń na omawianym etapie technologicznym. Publikacja koncentruje się na przygotowaniu wszystkich surowców, których używa się w produkcji pieczywa. Zawiera mnóstwo praktycznych wskazówek. Opracowanie omawia szczegółowo procesy zachodzące w trakcie powstawania ciasta żytniego i pszennego. Przedstawia różne metody technologiczne ich produkcji. Omawia otrzymywanie poszczególnych wyrobów piekarskich zarówno metodami ręcznej obróbki jak i maszynowej.
Magazynowanie surowców piekarskich Podręcznik do nauki zawodu piekarz technik technologii żywienia T.3.1.
Szkoła ponadgimnazjalna
Jarosz Krystyna
Wydawnictwo: WSiP
ISBN: 978-83-02-15709-7
Format: 17.0x24.0cm
Liczba stron: 128
Oprawa: Miękka
Wydanie: 1, 2016 r.
Język: polski
Numer dopuszczenia MEN: 2016
Podręcznik dokładnie charakteryzuje surowce piekarskie, także te rzadziej używane i mniej znane. Dokonuje dokładnego przeglądu wszystkich zbóż, które mogą być używane w piekarniach. Publikacja zwraca szczególną uwagę na transport, przechowywanie i ocenianie jakości mąki żytniej i pszennej. Liczne ćwiczenia i pytania pozwalają na sprawdzenie stopnia opanowania wiedzy przez ucznia. Przejrzyste schematy i rysunki ułatwiają zrozumienie trudniejszych zagadnień. Podręcznik przygotowuje ucznia do pracy zarówno w małej piekarni rzemieślniczej, jak i dużym zakładzie.
[DANE_EU]5mBtnRT6cfyWsmz926REALrKuZ/K+PkoiHlP12k/ahVy6O+wQrZmYrr9M2hfm+1T/0W5oQeS4bsr+lGOM9agOxGL62U56v+aqUKRbO6eM1lVUffdeVM/9g==[/DANE_EU]