Pieczenie ciast
⭐⭐⭐⭐⭐
✅ Autor: Makarewiczowa Róża
✅ Wydawca: GRAF_IKA
✅ Oprawa: twarda
✅ Stron: 212
✅ Wysokość: 215
✅ Szerokość: 155
✅ Grubość: 20
✅ Wydanie: 1
✅ Waga: 0.44
✅ Rok: 2019
✅ ISBN: 978-83-65602-66-4
✅ EAN: 9788365602664
✅ Kod: 147578 li5%
Ciasto – plastyczna i elastyczna masa powstała przez zagniecenie mąki, wody i innych składników, np. cukru, jajek, tłuszczów. Niektóre ciasta, np. na bezy lub makaroniki nie zawierają w swoim składzie w ogóle mąki. Do wielu ciast dodaje się nie wodę, lecz mleko, maślankę, kefir, jogurt, roztopione masło, olej, sok owocowy, napój gazowany itp. Zdarza się też, że nie ma w nich żadnego płynu, tylko jajka, np. ciasta na biszkopty, lub też miód, np. ciasta na niektóre pierniki i miodowniki. W zależności od przeznaczenia może zostać poddane fermentacji przy pomocy drożdży lub zakwasu, co spulchnia lub czasami zakwasza ciasto. W celu spulchnienia ciasta używa się również np. sody oczyszczonej, proszku do pieczenia, lub piany z białek. Ciasta można piec, gotować i smażyć, a otrzymuje się makarony, kluski, pieczywo zwykłe (chleby), półcukiernicze (chały, strucle) i cukiernicze (ciasta, ciastka, torty).