PIECZARKA BRAZYLIJSKA (Agaricus blazei) 150G
ATEST 2022
Masa netto: 150 g
Składniki: pieczarka brazylijska 100%
Suszony Agaricus (pieczarka brazylijska lub migdałowa) to bardzo smaczny grzyb do użytku gastronomicznego, który świetnie nadaje się do sałatek, zup, risotto i jako dodatek do mięsa. Jest grzybem należącym do rodziny pieczarkowatych, pochodzi z Ameryki Południowej. Zbierali go głównie miestkańcy wiosek w okolicy Sao Paulo w pobliżu wioski Piedade. Grzyba używano do potraw, jest bardzo smaczny, pachnie migdałowo. Grzyb stał się bardzo popularny i obecnie hodowany jest komercyjnie na całym świecie. Największymi producentami Agaricusa są Japończycy. Ma brązowo-złoty łuszczący się kapelusz, według którego nadano mu również nazwę – grzyb słoneczny. Kapelusz ma średnicę około 2-12 cm, noga ma podobna długość. Kapelusz młodych grzybów jest wypukły, ale później jest bardziej wyprostowany, jego końce są "rozstrzępione". Na spodniej stronie kapelusza młodych grzybów są jasne bazydiospory, natomiast na grzybach starszych czekoladowo-brązowe.
Cechy:
- suszone całe owocniki
- do użytku gastronomicznego
- uprawa kontrolowana
- zbierane ręcznie
- najwyższa jakość
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Zalać grzyby gorącą wodą i pozostawić do napęcznienia na 30 min, a następnie gotować przez 10-15 minut.
PRZECHOWYWAĆ należy w suchym i chłodnym miejscu.
ATESTOWANY - GRZYB HODOWLANY
Dodatkowym sposobem na zachowanie odpowiedniego smaku i aromatu jest natychmiastowe pakowanie do szczelnie zamkniętych woreczków i przechowywanie w przystosowanych chłodniach.
W ofercie posiadamy kilkadziesiąt odmian grzybów - od typowych po egzotyczne i unikalne (rzadko dostępne). Zapraszamy na pozostałe nasze aukcje, gdzie znajdziesz szeroki wybór wagowy jak i gatunkowy. Codziennie poszerzamy nasz asortyment i pracujemy, aby zapewnić najwyższą jakość oferowanych produktów...
OFERTA DEDYKOWANA DLA RESTAURACJI ORAZ OSÓB PRYWATNYCH!
ATEST NR 24/1610/2022