NOWOŚĆ!!! 100% NATURALNY PRODUKT
Zioła i rośliny pochodzące z ekologicznie czystych rejonów Kraju Ałtajskiego. To bogactwo flory Gór Ałtaju i Jeziora Bajkał.
HERBATA KURYLSKA
Pięciornik krzewiasty (Potentilla fruticosa)
Курильский чай (Лапчатка кустарниковая, пятилисточник)
40g - opakowanie typu doypack
Nazwa "herbata kurylska" wzięła się od tego, że na Syberii, na Kamczatce, Kurylach, roślina ta jest używana jako substytut herbaty ze względu na wysoką zawartość witaminy C.
Pięciornik krzewiasty, herbata kurylska, herbata pięciolistna (Potentilla fruticosa) jest przedstawicielem rodziny różowatych, występuje od stref leśnych i stepowych Europy Zachodniej, europejskiej części Rosji, Syberii, Dalekiego Wschodu, Azji Środkowej, Mongolii, Chin, Japonii i Ameryki Północnej. Pięciornik jest piękną rośliną, która może ozdobić każdy ogród i dostarczyć naturalnych składników do przygotowania uzdrawiającego napoju. Od dawna do celów leczniczych wykorzystywane są młode pędy tej rośliny wraz jej kwiatami i liśćmi.
Lecznicze właściwości herbaty kurylskiej są wręcz niezbędne dla osób z nadciśnieniem lub wysokim ciśnieniem krwi. Picie naparów z pięciornika może nie tylko zmniejszyć i ustabilizować ciśnienie, ale także wzmocnić organizm i poradzić sobie z wieloma problemami zdrowotnymi.
Herbata kurylska w swoim składzie i właściwościach jest bardzo zbliżona do zwykłej herbaty. Wszystkie części rośliny: kwiaty, liście, pędy są bogate w substancje takiej jak: taniny, flawonoidy, katechiny. Część nadziemna rośliny (zwłaszcza liście) zawiera następujące pierwiastki śladowe: potas, żelazo, wapń, magnez, mangan, kobalt, miedź. Ponadto, w liściach herbaty obecne są olejki eteryczne, kwasy fenolowe, saponiny i żywice.Charakterystyczną cechą herbaty kurylskiej jest fakt, że zawiera ona 5 razy więcej witaminy C niż cytryna, dzięki czemu pomoże osobie nasycić ciało witaminą C. Ponadto w niej znajdują się karotenoidy i substancje czynne typu P (kompleks witamin z grupy P) Karotenoidy to pigmenty dość rzadkie w roślinach. Jedynymi wyjątkami są morele i marchewki. Substancje te są uznawane za doskonały sposób zapobiegania nowotworom (szczególnie rakowi skóry i płuc). Substancje czynne typu P nadają herbatce kurylskiej właściwości przeciwbakteryjne i antywirusowe .
Skład: ziele (liście, kwiaty, pędy) pięciornika krzewiastego (Potentilla fruticosa)
Masa netto: 40g ±2g
Opakowanie typu doypack zawiera etykietę/ulotkę w języku polskim.
Termin minimalnej ważności podano na opakowaniu: 12.12.2019
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, w temp. od -1°C do 30°C i wilgotności względnej 70%.
Wyprodukowano w Ałtajskim Kraju w Rosji.
Prawie wszystkie części tej rośliny są używane w medycynie tradycyjnej. Wyciągi, napary z tej rośliny, ze względu na lecznicze właściwości mają następujący wpływ na organizm:
- Przeciwzapalny i antybakteryjny;
- Hemostatyczny;
- Antyalergiczny;
- Przeciwwirusowy i antybakteryjny;
- Żółciopędny i moczopędny;
- Immunostymulujący;
- Uspokajający i przeciwbólowy.
Herbata kurylska jest wskazana w następujących schorzeniach:
- Zatrucia i infekcje żołądkowo-jelitowe;
- Choroby żeńskich narządów płciowych (zapalenie, krwawienie, erozja);
- Dysbakterioza;
- Wrzody żołądka, zaparcia i niestrawność;
- Cukrzyca.
Herbata kurylska wpływa również pozytywnie na:
- regulację metabolizmu tłuszczów w ciele, regulację trawienia i oddawania stolca;
- zaburzenia układu nerwowego (depresja, nerwice, wyczerpanie nerwowe);
- leczenie moczenia nocnego (nietrzymanie moczu) u dzieci;
- choroby, którym towarzyszy infekcja w jamie ustnej;
- wsparcie leczenia bólu gardła, przeziębień i podobnych zachorowań
Kobiety mające problemy z narządami płciowymi. Stosowanie herbaty kurylskiej przez kobiety może pomóc w powstrzymaniu poważnych krwawień, zmniejszyć stany zapalne. Działa również profilaktycznie na wszelkie choroby kobiece. Przy ciężkich miesiączkach lub krwawieniach z macicy szczególnie pomocne będą właściwości herbaty kurylskiej stosowanej metodą płukanek (metoda „douching”).
Jak spożywać? Jak stosować?
Jako ciekawy zamiennik herbaty ze względu na wysoką zawartość witaminy C, parzyć nieco dłużej, co najmniej 10minut: 1 łyżkę ziela na 250ml wrzącej wody. Można pić profilaktycznie, wzmacniając cały organizm, prawie bez ograniczeń. Należy zachować regularność pory przyjmowania.
Leczniczy, uzdrawiający napar. Zalać 2-3 łyżki suszu 500ml wrzącej wody. Naparzać przez około 2h, a potem podgrzać na małym ogniu przez około 20minut. Odstawić uzyskany napar na około 15minut. Przyjmować doustnie.
W leczeniu oparzeń, infekcji jelitowych i ran, stosować zwielokrotnioną dawkę dwukrotnie, a nawet czterokrotnie.
Przeciwwskazania: Nie zaleca się stosowania przy alergii, indywidualnej nietolerancji, podczas ciąży, w okresie laktacji, a także przez dzieci poniżej 5 roku życia (może negatywnie wpływać na pracę nerek dzieci), przy niedociśnieniu, chorób lub znacznych problemów z nerkami, patologii dróg żółciowych, również przy przyjmowaniu leków moczopędnych.
Mieszanka ziołowa nie jest lekiem. Warto przed użyciem skonsultować się z lekarzem.
Dorośli powinni zacząć pić go z małych porcji, koniecznie trzymając się określonej dawki. W takim przypadku musisz uważnie słuchać swojego ciała. Jeśli podczas leczenia u pacjenta wystąpią nudności i wymioty, najlepiej przerwać przyjmowanie leku.
Bądźcie zdrowi!Materiał zielarski pochodzi z Ałtaju, bezpośrednio od producenta.