KUPUJESZ OD OFICJALNEGO DYSTRYBUTORA FIRMY RATIONAL
Profesjonalny Piec konwekcyjno-Parowy Typ 102 EL
SELF COOKING CENTER RATIONAL
Wersja elektryczna o pojemności 10 x 2/1 GN
Piec Konwekcyjno-Parowy Self Cooking Center Typ 102 EL to stacjonarne urządzenie z indywidualnymi rozwiązaniami. Oferowany piec to Mercedes w swojej klasie. Zastosowanie najnowszych technologii przez wykwalifikowaną kadrę inżynierów zaowocowało zbudowaniem niewielkiego kompaktowego urządzenia umożliwiającego realizację wielkich zadań.
Piec zapewnia jednoczesną obróbkę różnorodnych potraw w tym samym czasie. Potrawy podczas pieczenia poddane kombinacji pary i suchego powietrza zachowują swój aromat, barwę nie tracą witamin i minerałów oraz swojej masy. Duża wydajność umożliwia przygotowania od 150 do 300 potraw w ciągu dnia.
Dla komfortu i higieny pracy urządzenie wyposażone jest w funkcję automatycznego czyszczenia.
Zastosowanie
Piec posiada nieograniczone możliwości pieczenia dzięki czemu zaspokoi potrzeby najbardziej wymagających klientów. Dzięki swojej funkcjonalności zastępuje wiele tradycyjnych urządzeń. Zastosowanie nowoczesnej technologii umożliwia wprowadzenie ponad 1200 programów gotowania z których każdy może zawierać 12 etapów.
Urządzenie posiada trzy podstawowe tryby pracy:
Tryb pary umożliwia ustawienie temperatury w zakresie od 30°C do 130 °C, dzięki czemu potrawy możemy poddać następującym procesom; gotowanie na parze, duszenie, blanszowanie, dogotowywanie, pęcznienie, gotowanie w próżni, rozmrażanie oraz konserwowanie.
Tryb gorące powietrze umożliwia ustawienie temperatury w zakresie od 30 °C do 300 °C, dzięki czemu możemy piec, smażyć, grillować, zapiekać i glazurować potrawy.
Tryb para i gorące powietrze to kombinacja, która wytwarza wilgotno gorący klimat zapobiegający wysychaniu potraw. Ten tryb umożliwia ustawienie temperatury w zakresie od 30 °C do 300 °C, dzięki czemu możemy piec i wypiekać potrawy.
Wszystkie tryby przygotowania potraw posiadają dodatkowe funkcje do stosowania których wymagane jest zapoznanie się z zasadami działania pieca.
Panel sterowania i obsługa
Za pomocą dużego i czytelnego panelu sterowania możemy intuicyjnie sterować wszystkimi funkcjami pieca. Podczas gotowania potraw na kolorowym, dotykowym ekranie TFT wyświetla się aktualny proces oraz przewidywany przebieg przyrządzania.
Korzystając z funkcji iCC- i Cooking Control kucharz nie musi martwić się że potrawa zostanie źle upieczona, wystarczy, że wybierze jaki końcowy efekt chce otrzymać. Inteligentny system kontroluje wszystkie parametry gotowania począwszy od temperatury po przez wilgotność i cyrkulację powietrza, dzięki czemu finalny produkt zaspokoi wymagania każdego szefa kuchni.
Funkcja iLC- i Level Control optymalizuje wykorzystanie komory roboczej a jednocześnie skutecznie oszczędza czas i energię. Za jej pomocą możemy gotować różne potrawy w jednym cyklu pracy.
System posiada szereg zaprogramowanych receptur, które stanowią tajemnicę firmy i dostępne są w każdym produkcje Self Cooking Center. Urządzenie zapamiętuje wprowadzone receptury i umożliwia ich modyfikację w celu dążenia do doskonałości. Dzięki tej funkcji nawet niedoświadczony personel może wczytać zapisaną recepturę i upiec najsmaczniejszą potrawę.
Bezpieczeństwo i higiena
Dla poprawy higieny piec posiada ręczny spryskiwacz, za pomocą którego umycie komory lub dodania wody do potraw jest banalnie proste.
Urządzenie jest w pełni z automatyzowane nad wszystkimi elementami pieca narażonymi na zanieczyszczenie podczas pieczenia czuwa system diagnostyczny Efficient Care Control, który informuje na bieżąco o stanie urządzenia. W przypadku znacznego zabrudzenia wyświetlany jest komunikat informujący o konieczności umycia pieca. Oferowany piec posiada 7 poziomów czyszczenia w tym mycie i pielęgnację bez nadzoru, również w nocy.
Złącze USB umożliwia w każdej chwili pobranie z pieca informacji na temat kontroli HACCP oraz transfer receptur i aktualizację oprogramowania. Analiza HACCP ma na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przed ryzykiem wystąpienia niepożądanych bakterii podczas przebiegu wszystkich etapów gotowania.
Wykonanie
Piec Konwekcyjno-Parowy Self Cooking Center to wysokiej klasy urządzenie gastronomiczne. Powstało z wysokojakościowych, solidnych materiałów, dzięki czemu może być intensywnie eksploatowane i to przez długie lata.
Niewielkich rozmiarów urządzenie jest w stanie pomieścić aż 10 pojemników 2/1 GN. W odróżnieniu od innych modeli pieców Self Cooking Center model 102 EL posiada podłączenie elektryczne.
Wewnątrz komory znajduje się wzdłużny układ prowadnic, który zapewnia korzystanie z pojemników 2/1, 1/1 GN.
Okap - opcja dodatkowa
Podczas montażu pieców konwekcyjno-parowych musimy pamiętać o podłączeniu wentylacji. W modelu Self Cooking Center Typ 102 EL istnieje możliwość zamówienia dedykowanego okapu montowanego na urządzeniu. W okapie zastosowano nowoczesną technologię odprowadzania oparów, dzięki czemu doprowadzanie wentylacji z zewnątrz do urządzenia jest zbędne.
UltraVent Plus
Poza technologią kondensacyjną UltraVent, UltraVent Plus jest wyposażony w specjalną technologię filtracyjną. Dzięki temu neutralizuje powstawanie oparów typowych dla grillowania, pieczenia. Okapy Rational umożliwiają wyeksponowanie pieców Dzięki temu można instalować urządzenia RATIONAL także w krytycznych miejscach – na przykład w strefach wyeksponowanych.
Drzwi
Struktura drzwi jest niepowtarzalna. Zastosowanie nowoczesnych materiałów, które nie absorbują ciepła pozwala zaoszczędzić dodatkowo 10% kosztów energii.
Trzy wytrzymałe szyby zamontowane są w sposób umożliwiający ich demontaż. Umycie szyb jest banalnie proste, co sprawia że potrawy będą zawsze dobrze widoczne.
Konstrukcja zawiasów sprawia, że drzwi otwierają się na lewą stronę.
Odprowadzanie tłuszczu
Podczas pieczenia z potraw wydobywa się uciążliwy tłuszcz, który zanieczyszcza powietrze. Za idealnie czyste powietrze w oferowanym piecu odpowiada centralny system odprowadzania tłuszczu. Zastępuje on filtry powietrza, których wymiana w tego typu urządzeniach była uciążliwa i kosztowna.
Tłuszcz z komory odprowadzany jest do pojemników zbiorczych, których wymiana jest bezpieczna i prosta nawet podczas użytkowania pieca. Zintegrowany odpływ tuszczu dostępny jest jako opcja dodatkowa z orygilnalną podstawa pod piec nr produktu (UG II lub US IV).
Cyrkulacja powietrza
Sterowanie systemem cyrkulacji powietrza odbywa się za pośrednictwem napędu, który w zależności od rodzaju potrawy dopasuje kierunek i prędkość strumienia powietrza tak aby była idealnie ugotowana. W przypadku otwarcia komory ten sam system w jednym momencie blokuje napęd. Wpływa to na bezpieczeństwo i zapobiega wydobywaniu się ciepła i pary z urządzenia.
Generator świeżej pary
Wysokowydajny generator świeżej pary zapewnia najwyższą jakość gotowanych potraw. Precyzyjnie ustawia temperaturę i nasycenie pod kątem danej potrawy. Zastosowanie nowoczesnych rozwiązań sprawia, że nie trzeba mieć stacji rozmiękczania wody aby korzystać z generatora pary ponieważ posiada automatyczne odkamienianie.
Czujnik temperatury
6 czujników temperatury w komorze pieca wraz z sondą termiczną, wyposażoną w pięć czujników posiada automatyczną korekcję błędu przy nieprawidłowym wkłuciu przyrządem w potrawe. Sonda odpowiada za precyzyjne określenie temperatury produktu i jej najzimniejszego punktu. Dzięki temu nasze potrawy będą zawsze idealnie upieczone.
Wyposażenie dodatkowe (opcjonalnie)
Piec Konwekcyjno-Parowy Self Cooking Center Typ 102 EL za pomocą dodatkowego wyposażenia zastępuje pracę wielu tradycyjnych urządzeń gastronomicznych takich jak: piekarniki, trzony kuchenne, patelnie, grille itp.
Taca do grillowania i pieczenia
Taca ma podwójne zastosowanie z jednej strony posiada płaską powierzchnię i możemy piec produkty takie jak pizza i różnego rodzaju pieczywa, z drugiej strony powierzchnia ryflowana idealnie grilluje ryby, warzywa i inne potrawy.
Ruszt w kratkę i paski Podobnie jak taca ruszt można wykorzystać na dwa sposoby z jednej strony znajduje się wyprofilowana kratka a z drugiej paski, które nadadzą grillowanym potrawom niesamowity wzór. Ruszt posiada potrójną wytrzymałą na temperaturę warstwę ochronną, dzięki czemu może być intensywnie eksploatowany przez długie lata.
Blacha do smażenia i pieczenia Blachy do smażenia i pieczenia zostały wykonane z aluminium, dzięki czemu w łatwy sposób przewodzą ciepło a tym samym charakteryzują się niezwykłymi właściwościami, które zapobiegają przywieraniu.
Multibaker Multibaker to specjalnie wyprofilowana taca pokryta teflonem, która idealnie nadaje się do przygotowania dużej ilości potraw takich jak placki, jaja sadzone itp.
CombiFry ComboFry koszyk w kształcie brytfanny umożliwia przyrządzanie frytowanych potraw takich jak frytki, paluszki rybne itp. bez dodatku tłuszczu.
Combi - Duo
W przypadku ograniczonego miejsca w kuchni firma Rational oferują jako opcję dodatkową nowe rozwiązanie. Dzięki kombinacji ustawienia dwóch urządzeń jednego na drugim oszczędzamy powierzchnię a jednocześnie możemy przyrządzać dania w różnych trybach. Używając górnego panelu sterowania można zarządzać dolnym urządzeniem.
Montaż i serwis
Oferujemy profesjonalny montaż w cenie urządzenia oraz własny serwis urządzeń Self Cooking Center.
Specyfikacja produktuNr katalogowySCCB102 ELStan artykułuNowyMateriał obudowyStal szlachetnaMoc urządzenia36,7 kW
Moc w trybie ciepłe
powietrze
36 kWMoc w trybie Para36 kWZasilanie3 NAC 400V
Zabezpieczenie
bezpieczniki
3x63 ADzienna ilość porcji150 - 300
Długość przewodu
ręcznego spryskiwacza
90 mmDługość przewodu zasilania230 mmŚrednica przyłącza wody3/4"Odpływ wodyDN 50Ciśnienie wody150 - 600 kPa / 0,15 - 6 MpaPojemność10 x 2/1 GNSzerokość urządzenia1069 mmGłębokość urządzenia976 mmWysokość urządzenia1042 mmWzdłużny układ prowadnic2/1, 1/1 GNZakres temperaturyod 30 do 300 °CWaga185 kg
W skład zestawu wchodzą:
- Piec konwekcyjno-parowy
- Zestaw startowy chemii czyszczącej
8 x Care-Tabs
16 x Reiniger-Tab
- Dowód zakupu - paragon/faktura VAT
- Instrukcja obsługi
- Gwarancja
Urządzenie posiada certyfikat zgodności CE - potrzebny dla sanepidu