Pestki moreli 1kg
PRODUKT NATURALNY, WYSOKIEJ JAKOŚCI
Jądra gorzkich pestek moreli, pozyskiwane są z dziko rosnących odmian drzewa morelowego. Wyglądem przypominają migdały, a w smaku pestki jabłeka.
Pestki moreli zawierają amigdalinę, czyli witaminę B17, to właśnie ten związek nadaje pestkom gorzki smak. Oprócz witaminy B17 są doskonały, źródłem witaminy B15 i kwasu salicylowego. Dostarczają również wiele składników mineralnych, cynk fosfor a w szczególności magnez.
Pestki moreli mogą być spożywane samodzielnie jako wartościowa przekąska lub dodawana do różnych potraw, aby zminimalizować ich gorzki smak. Można je także zmielić i dodać do zup, sałatek, smoothie czy soków. Jednak należy pamiętać, że bezpieczna dzienna dawka spożycia to 2 pestki moreli. Nie należy przekraczać dziennej dawki.
Dawkowanie:
Maksymalna dzienna ilość spożycia według UE to 2 jądra moreli. Nie należy jej przekraczać dziennej dawki!!
Gorzkie pestki moreli zawierają kwas cyjanowodorowy, który może prowadzić do zatruć w przypadku przekroczenia dziennego spożycia.
Wartości odżywcze produktu w 100 g
- Wartość energetyczna: 2539 kJ / 613 kcal
- Tłuszcz: 51 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 4,3 g
- Węglowodany: 13 g
- w tym cukry: 0 g
- Błonnik: 0,8 g
- Białko: 25 g
- Sól*: 0,01 g
* Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
Zawartość:
Opakowanie zawiera 1kg gorzkich pestek moreli.
Składniki:
- pestki moreli gorzkie
Sposób przechowywania:
Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.
Sposób pakowania:
Produkt pakowany jest w opakowanie typu "doypack" ze struną co pozwala na zachowanie długiej świeżości, gdyż można takie opakowanie wielokrotnie otwierać i zamykać a samo opakowanie jest trwałe co jest istotne podczas transportu.
Informacje dodatkowe:
W zakładzie pakowane są również: migdały, różne orzechy, sezam, soja, produkty zawierające gluten. W związku z tym, pomimo starań, prezentowany produkt może zawierać śladowe ilości glutenu.