Pestki moreli gorzkie
UWAGA: Zawarty w pestkach moreli kwas cyjanowodorowy może doprowadzić do zatruć. Zalecana przez Unię Europejską dzienna dopuszczalna ilość pestek, które można spożyć bez nieprzyjemnych efektów ubocznych wynosi 1-2 sztuki.
Wartość odżywcza produktu
W 100 g
W porcji 50 g
% RWS* w 50 g
Wartość energetyczna
2539 kJ / 613 kcal
1270 kJ / 307 kcal
15 %
Tłuszcz
-w tym kwasy tłuszczowe nasycone
51 g
4,3 g
25,5 g
2,15 g
36 %
11 %
Węglowodany
- w tym cukry
13 g
0 g
6,5 g
0 g
3 %
0 %
Błonnik
25 g
12,5 g
-
Białko
0,8 g
0,4 g
25 %
Sól**
0,01 g
< 0,01 g
< 1 %
Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Informacje o alergenach
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.