PESTKI MORELI GORZKIE 250g
Produkt renomowanej firmy Piątnica
Charakterystyka:
Gorzkie pestki moreli pochodzą z dzikich odmian drzew morelowych. Są źródłem minerałów i witamin, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych. Posiadają największe, z podobnych znanych nam pestek, pokłady witaminy B17, zwanej inaczej amigdaliną lub letrilem. Witamina B17 jest unikalnym związkiem, który uważa się za stymulator układu odpornościowego do zwalczania nowotworów złośliwych. W chińskiej medycynie ludowej stosowane są od wieków w problemach oddechowych, niestrawnościach czy nadciśnieniu.
Zastosowanie:
Pestki moreli gorzkiej można mielić i używać ich do różnych potraw(zimnych lub lekko ciepłych), dodawać do koktajli czy dżemów własnej roboty, również używane jako składnik do włoskich ciasteczek amaretto, likierów i dodawane są dla podkręcenia smaku do marcepanowych receptur.
Pestki moreli można jeść na surowo lub zmielone na proszek dodane do curry, zup, warzyw, soków owocowych lub zbóż. Mogą być również palone, a olej z gorzkich migdałów można używać do gotowania, do przyprawiania sałatkowych sosów, a także jako balsamów do ciała i smarowideł do twarzy.
Pestki stosuje się również w formie kompresów:
- pestki mielimy, wkładamy do nasączonej wodą waty lub gazy i przykładamy w miejsca zaatakowane przez komórki nowotworowe, jak guzy namacalne palcem, tuż pod skórą. Nie stosujemy na otwarte rany i jeśli wystąpi alergia skórna.
Opakowanie:
Produkt zapakowany jest w torebki foliowe, zgrzewane z atestem spożywczym oznaczone etykietą z nazwą, składem i datą ważności. Gwarancja zachowania świeżości na dłużej.
UWAGA! Kwas cyjanowodorowy może prowadzić do zatruć. Zalecana przez Unię Europejską dzienna dopuszczalna ilość pestek moreli, które można spożyć bezpiecznie dla zdrowia, wynosi dwie sztuki. Produkt należy przechowywać w miejscach niedostępnych dla dzieci.