PESTKI MORELI
JĄDRA PESTEK MORELI
250G
Pestki moreli gorzkiej pochodzą z dzikich odmian drzew morelowych rosnących w Armenii, rejonach Himalajów i w północnych Chinach. Pestki gorzkich moreli, znane również jako morelowe migdały. Pestki moreli są najlepszym znanym źródłem witaminy B17, zwanej inaczej amigdaliną lub letrilem.
Jądra pestek moreli stanowią źródło minerałów, głównie magnezu. Zawierają też dużo witamin, np. A, E, B15, B6 i B1 i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Zastosowanie:
Jako dodatek do potraw, zup, sałatek, napojów i każdego dania, które chcemy się urozmaicić gorzkim smakiem.
Wartości odżywcze w 100g produktu:
- Wartość energetyczna 2539kJ/613kcal
- Tłuszcz 51g
- w tym kwasy tłuszczowe nienasycone 4,3g
- Węglowodany 13g
- w tym cukry 0g
- Błonnik 8g
- Białko 25g
- Sól 0,01g
Składniki:
Gorzkie jądra pestek moreli 100%
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać sezam i różne orzechy oraz zboża zawierające gluten.
Ważne informacje:
Maksymalna dzienna ilość spożycia według UE to 2 jądra moreli. Nie należy jej przekraczać.
Gorzkie pestki moreli zawierają kwas cyjanowodorowy, który może prowadzić do zatruć w przypadku przekroczenia dziennego spożycia.