Morela pospolita lub też morela zwyczajna (Prunus armeniaca L.) jest gatunkiem rośliny wieloletniej należąca do rodziny różowatych. Pochodzi z Azji, rodzimy obszar jej występowania obejmuje Kirgistan, Chiny i Koreę. Jako gatunek sztucznie wprowadzony rośnie dziko także w Japonii. Uprawiana jest w wielu krajach świata jak również w Polsce.
Jądra pestek moreli pochodzą z dzikich odmian drzew morelowych. Wyselekcjonowane owoce zbierane są ręcznie.
Jądra pestek moreli dostarczają wiele minerałów; pestki te mają wysoką zawartość magnezu, potasu, fosforu, żelaza i cynku.
Magnez przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia, pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitowej oraz przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Potas pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, mięśni oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Fosfor przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu błon komórkowych oraz w utrzymaniu zdrowych kości i zdrowych zębów. Cynk przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu węglowodanów, pomaga w prawidłowej syntezie białka, prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, a także pomaga zachować zdrowe włosy, paznokcie i skórę.
Żelazo pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny, w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie, przyczynia się także do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
Składniki: 100 % Bio jądra pestek moreli (Prunus armeniaca L.). Bardzo mocny, charakterystyczny smak dla pestek moreli.
Bio - certyfikowane produkty ekologiczne.
Propozycja spożycia: spożywać bezpośrednio surowe pestki.
Uwagi i zalecenia: eksperci Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności szacują, że dla dorosłej osoby ilość pestek moreli nie powinna wynosić więcej niż 2 małe pestki.
Przechowywanie: przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.
Opakowanie: 350g
Dystrybutor: NAT Sp. z o.o. ul. Wrocławska 33D hala A13 55-095 Mirków