Charakterystyka:
Dynia jest owocem, którym powinny zainteresować się osoby odchudzające się oraz osoby mające problemy z jelitami i nadciśnieniem. Dobroczynne właściwości dyni znane są od dawna. Pestki dyni stosuje się, aby zwalczyć pasożyty przewodu pokarmowego: glistę ludzką i tasiemca.
Dynia zawiera wiele witamin z grupy B - B1, B2, PP oraz witaminę C. Jest bogatym źródłem błonnika, wapnia, żelaza, fosforu i magnezu. Pestki dyni zawierają dobroczynny olej z fitosterolami i nienasyconymi kwasami tłuszczowymi. To dlatego są zalecane osobom z miażdżycą i zbyt wysokim złym cholesterolem. Dynia wspomaga pracę serca i układu trawiennego, poprawia też wzrok. Dynia jest owocem niskokalorycznym: 100g to ok. 30 kcal. Ma także właściwości moczopędne, korzystnie działa na nerki oraz pęcherz. Warto jeść pestki dyni na przekąskę zamiast słodyczy lub produktów mącznych. Zapobiega też prostacie. Pestki zapobiegają rozrostowi i zapaleniu gruczołu krokowego.
Dynia korzystnie wpływa także na urodę, ponieważ pomaga w zwalczaniu trądziku. To dzięki zawartości cynku w jej miąższu.
Właściwości odżywcze pestek dyni:
- są bardzo dobrym źródłem fitosteroli (cucurbitasterolu), które pomagają w zapobieganiu chorobom prostaty oraz chorobie serca i naczyń krwionośnych
- zawierają duże ilości białka, minerałów, żywic
- zalecane są osobom mającym problemy z trądzikiem i wypadaniem włosów
- dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych są polecane osobom cierpiącym na stany zapalne skóry, alergie, egzemy
- są bogatym źródłem witaminy A, B9, B15, cynku, lecytyny
- wykazują działanie przeciwpasożytnicze
Zastosowanie:
- Jako przekąska
- Dodatek do pieczywa i ciast
- Dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek
- Posypka do mięsa
- Lubi je każdy. Stanowią idealną, zdrową przekąskę w ciągu dnia oraz jako dodatek do potraw oraz surówek i sałatek.
Opakowanie:
Zakupiony produkt zostanie zważony do przeźroczystej grubej torebki zgrzewanej, z atestem, oznaczonej etykietą z nazwą, składem i datą ważności.
Informacja o alergenach: Produkt może zawierać śladowe ilości: gorczycy, soi, selera, sezamu, SO2 i siarczyny, glutenu, orzeszków ziemnych, innych orzechów, jaj i laktozy.
OPAKOWANIE WIELOKROTNEGO OTWIERANIA I ZAMYKANIA