Ekologiczne pestki dyni to wyśmienita przekąska dla każdego. Doskonale sprawdzają się w codziennej kuchni. Można je dodawać do sałatek, zup lub posypywać desery.
BOGACTWO MIKROSKŁADNIKÓW
Pestki dyni to skoncentrowane źródło energii i składników odżywczych. Sto gram produktu dostarcza aż 607 kalorii z czego większość z tłuszczy i białka.
Jedna porcja (100g) produktu zaspokaja całodobowe zapotrzebowanie na wiele składników odżywczych.
- Włókno: 6,1 grama
- Węglowodany: 5 gramów
- Białko: 30 gramów
- Tłuszcz: 49 gramów (6 z nich to kwasy omega-6)
- Witamina K: 64% ZDS
- Fosfor: 118% ZDS
- Mangan: 150% ZDS
- Magnez: 132% ZDS
- Żelazo: 82% ZDS
- Cynk: 50% ZDS
- Miedź: 68% ZDS
Oprócz tego pestki dyni to także źródło cennych przeciwutleniaczy, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy B2 i kwasu foliowego.
WYSOKA ZAWARTOŚĆ PRZECIWUTLENIACZY
Nasiona dyni zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy takich jak kartenoidy i witamina E.
Przeciwutleniacze pomagają zmniejszyć stan zapalny i chronią komórki przed działaniem szkodliwych wolnych rodników. Spożywanie pokarmów bogatych w przeciwutleniacze chroni przed wieloma przewlekłymi chorobami i spowalnia procesy starzenia się organizmu.
ZMNIEJSZAJĄ RYZYKO NOWOTWORÓW
Diety bogate w pestki dyni są związane ze zmniejszonym ryzykiem raka żołądka, piersi, płuc, prostaty i jelita grubego.
Jedno z większych badań pokazało, że ich spożywanie znacząco wpłynęło na zmniejszenie ryzyka raka piersi u kobiet po menopauzie.
Inne badania sugerują, że zawarte w pestkach dyni lignany mogą mieć kluczową rolę w leczeniu i zapobieganiu rakowi piesi jak i spowalnianiu wzrostu komórek raka prostaty.
POPRAWIAJĄ FUNKCJE UKŁADU MOCZOWEGO
Dalsze badania sugerują, że przyjmowanie pestek dyni może pomóc w leczeniu objawów nadreaktywnego pęcherza moczowego.
Przeprowadzono testy z udziałem 45 mężczyzn i kobiet z tą dolegliwością i zaobserwowano, że 10g ekstraktu z pestek dyni znacząco poprawia funkcje układu moczowego.
SOLIDNA PORCJA MAGNEZU
Nasiona dyni są jednym z najlepszych naturalnych źródeł magnezu – minerału którego tak często brakuje w dietach zachodnich populacji.
Według badań z 2018 roku problem ten dotyczy aż 60% Polaków.
Wystarczy zaledwie 75g nasion z dyni by zapewnić sobie dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek.
Odpowiedni jego poziom jest konieczny dla utrzymania właściwego ciśnienia krwi, zmniejszenia ryzyka chorób serca, utrzymania mocnych kości, regulowania poziomu cukru we krwi i utrzymania optymalnego poziomu energii.
WZMACNIAJĄ SERCE
Nasiona dyni są świetnym źródłem antyoksydantów, magnezu, cynku i zdrowych kwasów tłuszczowych – wszystko to sprzyja utrzymaniu zdrowego serca.
Olej z pestek z dyni wpływa na obniżenia wysokiego poziomu ciśnienia krwi i cholesterolu, co znacząco zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Jedno z badań przeprowadzone na grupie 35 kobiet po menopauzie, wykazało że olej z pestek dyni obniżyło rozkurczowe ciśnienie krwi i podniosło poziom dobrego cholesterolu (HDL) o 16%.
Ponadto związki zawarte w pestkach dyni wpływają na zwiększenie produkcji tlenku azotu w organizmie. Dzięki niemu naczynia krwionośne rozszerzają się, a ciśnienie tętnicze spada.
PROMUJĄ PŁODNOŚĆ
Niska jakość nasienia u mężczyzn to obecnie globalny problem. Za przyczynę problemu wielu naukowców wini promieniowanie elektromagnetyczne generowane przez telefony i komputery.
I choć w obecnych czasach raczej trudno o zaprzestanie ich używania, to istnieją inne skuteczne sposoby na zmniejszenie jego rozmiaru. Jednym z takich sposobów jest spożywanie pestek z dyni.
Wysoka zawartość cynku, antyoksydantów i innych składników odżywczych może wpłynąć na podniesienie poziomu testosteronu w organiźmie, a co za tym zwiększenie ilości plemników.
ODKWASZAJĄ ORGANIZM
Powodem wielu współczesnych dolegliwośći jest przewlekłe zakwaszenie organizmu. Aby jemu zapobiec konieczne jest spożywanie produktów o zasadowym odczynie kwasowości. Jednym z produktów o działaniu silnie alkalizującym są właśnie pestki dyni.
POPRAWIAJĄ JAKOŚCI SNU
Jeśli masz problemy ze snem, możesz spróbować zjeść trochę nasion dynii przed snem. Są naturalnym źródłem tryptofanu, aminokwasu ułatwiającego zasypianie.
Uważa się, że 1 gram tryptofanu skutecznie poprawia sen. Aby uzyskać jednak taką ilość tryptofanu z pestek dyni trzeba zjeść ok 200 gramów nasion dyni.
Również obecny w nasionach dyni cynk może pomóc w zasypianiu. W naszym organizmie może on przetworzyć tryptofan w serotoninę, która następnie przemieniana jest w melatoninę – hormon regulujący cykl snu.
DODATKOWY RABAT
Nie bylibyśmy sobą gdybyśmy do naszej oferty nie dodali czegoś więcej.
Kupując na tej aukcji dostajesz dodatkowo 10% rabat na przyszłe zamówienie w naszym sklepie!
Warunkiem skorzystania z promocji jest wypełnienie krótkiego formularza, który wyślemy na Twoją skrzynkę po dokonaniu zakupu.