Pestki dyni łuskane 1 kg
Dynia jest źródłem błonnika pokarmowego oraz białka. W kuchni znalazła zastosowanie jako przekąska, dodatek do musli, płatków śniadaniowych, pieczywa, ciast, sałatek warzywnych lub jako posypka do mięsa.
Pestki dyni są naturalnym źródłem:
- Magnezu - przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
- Żelaza - pomaga w transporcie tlenu, prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.
- Cynku - pozwala zachować zdrowe włosy, skórę i paznokcie.
Opakowanie 1000 g zawiera 20 sugerowanych porcji.
Składniki:
Pestki dyni łuskane.
Wartości odżywcze:
W 100 g, w porcji 50 g, %RWS* w 50 g:
- Wartość energetyczna 2357 kJ / 556 kcal, 1164 kJ / 278 kcal, 14%
- Tłuszcz 45,8 g, 22,9 g, 33%
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 8,5 g, 4,3 g, 22%
- Węglowodany 18 g, 9 g, 3%
- w tym cukry 1,1 g, 0,6 g, 1%
- Błonnik 5,3 g, 2,7 g, -
- Białko 24,5 g, 12,3 g, 25%
- Sól** 0,05 g, <0,01 g, <1%
Witaminy i składniki mineralne w 100 g, w porcji 50 g,%RWS* w 100 g:
- Tiamina (wit. B1) 0,21 mg, 0,11 mg, 19%
- Ryboflawina (wit. B2) -,32 mg, 0,16 mg, 23%
- Witamina E 26 mg, 13 mg, 216%
- Potas 810 mg, 405 mg, 41%
- Fosfor 1170 mg, 585 mg, 146%
- Cynk 7,5 mg, 3,8 mg, 75%
- Magnez 540 mg, 270 mg, 144%
- Miedź 1,57 mg, 0,79 mg, 157%
- Mangan 1 mg, 0,5 mg, 50%
- Żelazo 15 mg, 7,5 mg, 107%
Możliwe naturalne odchylenia.
* RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
** Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
Sposób przygotowania i przechowywania:
Przechowywać w miejscu suchym w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Informacja alergenna:
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Dane producenta/dystrybutora:
TAR-GROCH-FIL T. Krakowski, M. Kijowski, E. Drożdż, J. Drożdż Sp. J., Filipowice 161, 32-840 Zakliczyn
EAN: 5903229000972