Pestki dyni (Cucurbita pepo)
Zawierają dużo fosforu, magnezu, cynku, ale też potas, żelazo, mangan, miedź, selen.
Mają dużo kwasów omega-3 (linolenowy), ale też omega-6 (linolowy), wit. A, E, C, z grupy B.
Cynk zapobiega m.in. chorobom prostaty a w połączeniu z wit. A i selenem poprawia wygląd skóry, włosów, paznokci. Potas obniża ciśnienie tętnicze. Magnez przeciwdziała skurczom mięśni, ale też jest komponentem dysmutazy ponadtlenkowej, najsilniejszego przeciwutleniacza, uczestniczy w przemianach ATP, syntezie DNA i RNA. Wit. z grupy B wspierają pracę układu nerwowego, wpływają na lepszą pamięć czy koncentrację.
Zawartość tryptofanu wspomaga utrzymywanie serotoniny (hormonu szczęścia) na wyższym poziomie.
Mają silne działanie antyoksydacyjne ze względu na dużą zawartość wit. E, A, C i polifenoli.
Polifenole, które można znaleźć w pestkach dyni to m.in.:
- kwasy fenylokarboksylowe (protokatechowy, wanilinowy)
- kwasy fenylopropenowe (p-kumarowy, ferulowy)
- flawony (apigenina)
- lignanany
Polifenole obniżają ciśnienie krwi, obniżają poziom cholesterolu LDL, usprawniają pracę układu krwionośnego, zapobiegają agregacji płytek krwi, poprawiają elastyczność tętnic, opóźniają procesy starzenia, mają działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe (np. lignany), antyzapalne i wiele innych.