Persiana Przepisy inspirowane kuchnią Bliskiego Wschodu
Sabrina Ghayour
Wydawca: Insignis Media
Oprawa: Twarda
Format: 19.5x25.5cm
Liczba stron: 240
Rok wydania: 2017
To prawdziwy pean na cześć bliskowschodnich smaków i składników.
Persiana zawiera sto przepisów na nowoczesne i łatwe w przygotowaniu wersje tradycyjnych potraw z południowych i wschodnich wybrzeży Morza Śródziemnego.
Wyśmienita książka – mam ochotę zjeść każdą kartkę.
PIERRE KOFFMANN
Biblia bliskowschodniej kuchni.
„OBSERVER FOOD MONTHLY“
Przejrzyście napisana, wypełniona smakowitymi potrawami, zaskakująco przystępna.
HUFFINGTON POST
Wspaniała propozycja dla początkujących, zapracowanych, a nawet dla profesjonalistów.
„GUARDIAN“
Jerozolima Książka kucharska
Tamimi Sami, Ottolenghi Yotam
Wydawnictwo: AMF
ISBN: 978-83-629-0311-5
Format: 20.0x27.5cm
Liczba stron: 320
Oprawa: Gąbka
Wydanie: 1, 2015 r.
Na kartkach “Jerozolimy” Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi odkrywają ekscytującą kuchnię swojego rodzinnego miasta i jego różnorodnych muzułmańskich, żydowskich i chrześcijańskich społeczności. Obaj autorzy urodzili się w Jerozolimie w tym samym roku – Tamimi po arabskiej wschodniej stronie, a Ottolenghi po żydowskiej zachodniej.
Ta zachwycająca książka kucharska przedstawia, z unikalnej, międzykulturowej perspektywy, 120 przepisów: od nowatorskich dań warzywnych do słodkich, wspaniałych deserów.
Ottolenghi, który jest właścicielem pięciu restauracji w Londynie i autorem dwóch innych świetnych książek kucharskich, należy do najbardziej szanowanych szefów kuchni na świecie. W „Jerozolimie” połączył siły z Samim Tamimi, by stworzyć najbardziej osobistą książkę kucharską, jaka kiedykolwiek powstała.
Sirocco Wpaniałe smaki Bliskiego Wschodu
Sabrina Ghayour
ISBN: 978-83-65315-81-6
Tłumacze: Malina Dorota
Wydawca: Insignis Media
Oprawa: Twarda
Format: 19.0x25.0cm
Liczba stron: 240
Rok wydania: 2017
Opis
Nadciąga aromatyczny powiew ze Wschodu! Już pod koniec marca do księgarń trafi książka kulinarna Sabriny Ghayour pod wiele mówiącym tytułem Sirocco.
To o Sabrinie mówiła Nigella Lawson, że wspaniale potrafi oswajać egzotykę. Bo choć korzenie Sabriny tkwią w Iranie, wychowała się w Anglii i dorastała w zupełnie innej tradycji gastronomicznej. Dzięki swojemu pochodzeniu nie obawia się eksperymentować i zaszczepiać na zachodnim gruncie bliskowschodnich, egzotycznych smaków.
Prawdziwą siłą kulinarnych książek Sabriny Ghayour są nieskomplikowane przepisy z elastyczną listą składników. Nasz autorka nie lubi łatek, które przykleja się kuchni bliskowschodniej: „pikantna”, „pełna przypraw”. Kluczem są naturalne składniki i kilka kruczków, które chętnie zdradza w swojej książce.