PEPINO - Solanum muricatum
Roślina wieloletnia w naszym klimacie uprawiana jako jednoroczna. Jej wiotkie, często pokładające się pędy zdobią subtelnie pachnące kwiaty i dekoracyjne, jadalne owoce. Ważące 100-300 g jagody mają jajowaty lub sercowaty kształt i barwę kremowożółtą z fioletowymi lub czerwonobrązowymi smugami. Są bogate w jod i witaminę C. Miąższ dojrzałego owocu jest miękki, soczysty i aromatyczny, przypominający w smaku melona lub mango. Owoce po obraniu ze skórki świetnie nadają się do wszelkiego rodzaju posiłków, od deserów po dania główne. Można je mrozić, suszyć, kandyzować oraz sporządzać na ich bazie galaretki. Dojrzałe owoce przechowują się w temperaturze pokojowej 3-4 miesiące. Oprócz uprawy w gruncie polecana jest także do uprawy w wiszących pojemnikach i w skrzynkach balkonowych. Opakowanie zawiera 10szt nasion.
INSTRUKCJA WYSIEWU
Nasiona wysiewać w drugiej połowie kwietnia lub na początku maja, po 2-3 nasiona do doniczek o średnicy 7-8 cm. W temperaturze około 20 stopni C wschody trwają do 2 - 3 tygodni.
Zgodnie z zasadą ekologicznego życia zero waste nasiona są zapakowane do torebki strunowej wielokrotnego użytku.