PEKTOENZYM 10ML
Pektoenzym to preparat enzymatyczny ułatwiający uzyskanie soku z owoców poprzez rozluźnienie ich struktury, co w późniejszych etapach sprzyja również dobremu klarowaniu się płynu.
Jedno opakowanie 10 ml wystarcza na ok. 50 kg owoców - nie musisz jednak używać całego opakowania na raz.
Produkt ten utrzymuje stałą aktywność do użycia w ciągu całego okresu przydatności przy przechowaniu w temp. pokojowej.
Pektoenzym rozkłada pektyny, które zawarte są w owocach przez co zmniejsza lepkość płynu, wpływa korzystnie na proces klarowania po fermentacji.
Stosownie
- Rozdrobnione owoce zalej wodą 1-2L na 10kg owoców o temp. 40°C (dla owoców jagodowych) 80°C (jabłka, gruszki, śliwki, pigwy).
- Kiedy temperatura masy owoców spadnie do 40°C dodaj pektoenzym rozdrobniony w 100ml wody o temperaturze pokojowej.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Pozostaw pod przykryciem w chłodnym miejscu na 9-15h.
- Po wyznaczonym czasie można przejść do tłoczenia soku.