Sól peklująca 1 kg
Peklosól służy do produkcji zalewy solankowej, do nastrzykiwania lub wcierania na sucho. Do solenia i peklowania nadaje się mięso wszystkich rodzajów zwierząt rzeźnych. Najczęściej pekluje się mięso wieprzowe, na które peklowanie wpływa uszlachetniająco, nadając mu specyficzną barwę, smak i zapach.
Przeciwdziała ona namnażaniu się bakterii oraz utrwala czerwono-różową barwę mięsa.
Azotynowa sól peklująca (peklosól*) jest niezastąpiona w produkcji wyrobów mięsnych i wędliniarskich. Peklowanie nawiązuje do jednego z najstarszych sposobów konserwowania żywności – konserwacji za pomocą soli. Peklosól zapewnia stabilność mikrobiologiczną mięsa, oddalając zagrożenie zatrucia jadem kiełbasianym; konserwuje mięso, dodając różowego koloru i pikantnego posmaku.
Korzyści z użycia azotynowej soli peklującej Właściwości konserwujące Możliwość dostosowania rodzaju soli do procesu produkcyjnego przedsiębiorstwa Podkreśla naturalny kolor mięsa Zapewnia stabilność mikrobiologiczną