PEKLOSÓL - SÓL PEKLUJĄCA 5 kg
Producent:
PEKLOSÓL - SÓL PEKLUJĄCA 5 kg
składniki: NaCl min.98,6%, NaNO2 0,5-0,6%, Substancja antyzbrylająca E536 max. 10mg/kg
Przeznaczenie:
Do peklowania mięsa, nie nadaje się do bezpośredniego spożycia. Peklosól służy do produkcji zalewy solankowej, do nastrzykiwania lub wcierania na sucho.
Do solenia i peklowania nadaje się mięso wszystkich rodzajów zwierząt rzeźnych. Najczęściej pekluje się mięso wieprzowe, na które peklowanie wpływa uszlachetniająco, nadając mu specyficzną barwę, smak i zapach.
NIE NADAJE SIĘ DO BEZPOŚREDNIEGO SPOŻYCIA!
Dozowanie:
peklowanie na mokro (np. szynka) - 0,6 - 1,1 kg / 10 litrów wody
peklowanie na sucho (np kiełbasa) - 15-18 g / 1 kg masy mięsa
Okres i warunki przechowywania:
Przechowywać w zamkniętych opakowaniach, chronić przed uszkodzeniami opakowań, zabrudzeniem, zamoczeniem i pochłanianiem obcych zapachów.