Sól do peklowania 25 kg
Sól peklowa drobnoziarnista nadaje mięsom soczystość oraz apetyczny, różowy kolor. Jest niezastąpiona do peklowania, wędzenia i konserwowania mięs, zwłaszcza wieprzowiny i dziczyzny. Dzięki peklowaniu mięso na dłużej zachowuje świeżość, odpowiednią barwę i konsystencję.
✔ Składniki: sól do peklowana
✔ Masa netto: 25 kg
✔ Opakowanie: Produkt jest pakowany w grube worki, zgrzewane w celu zachowania świeżości. Zdjęcie przedstawione na aukcji jest poglądowe.
✔ Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
✔ Data przydatności do spożycia: Wszystkie produkty posiadają długie terminy przydatności do spożycia, minimum 4 miesiące od daty zakupu.
✔ Informacje o alergenach: Produkt może zawierać śladowe ilości produktów pakowanych w zakładzie, m.in. różne orzechy, sezam, soja, produkty zawierające gluten.
✔ Stosowanie: Sól polecamy szczególnie do wieprzowiny i dziczyzny. Warto wiedzieć, że kawałki mięsa, które chcemy poddać peklowaniu, nie powinny być mniejsze niż 3 kg. Należy także pamiętać o oddzieleniu kości. Peklować możemy na trzy sposoby: na sucho, nacierając solą przygotowane mięso, na mokro, trzymając je w wodzie z dodatkiem soli, lub wstrzykując roztwór bezpośrednio do kawałka mięsa. Peklowane mięso powinno być przechowywane w lodówce w temperaturze od 4 do 8°C i przewracane co 2 dni. Przeznaczeniem soli peklowanej jest wyłącznie wszelaka konserwacja mięs lub przygotowanie marynat, dlatego nie powinna być stosowana do bezpośredniego przyprawiania gotowych potraw.