Pekla do kiełbasy żywieckiej peklosól 115g Browin
Renomowanej marki BROWIN
Model 410028
Jeśli lubisz domową, parzoną lub wędzoną kiełbasę to koniecznie wypróbuj naszą peklę do kiełbasy żywieckiej.
- Niezastąpiona pomoc w produkcji domowych wędlin – idealnie sprawdzi się do przygotowania parzonych i wędzonych kiełbas.
- Stabilność mikrobiologiczna – dzięki peklowaniu domowe kiełbasy będą zabezpieczone przed rozwojem drobnoustrojów, utrzymają na dłużej świeżość oraz wyborny smak.
- Apetyczny kolor i wspaniały aromat – dzięki pekli mięso zachowa apetyczny kolor, a specjalna kompozycja ziół i przypraw sprawi, że po Twojej kuchni będzie roznosił się niezwykły aromat domowej wędliny.
- Wydajne opakowanie – opakowanie mieszanki peklującej wystarczy Ci na przygotowanie aż 5 kg mięsa.
- Szybkie oraz proste przygotowanie – aby przygotować aromatyczną kiełbasę jałowcową, wystarczy wymieszać zmielone mięso z zawartością opakowania i odrobiną wody, a następnie poddać peklowaniu.
PAMIĘTAJ!
Pekla do kiełbasy żywieckiej to niezastąpiona pomoc w produkcji domowych, pysznych i zdrowych wędlin.
Produkt idealnie sprawdzi się do przygotowania parzonych oraz wędzonych kiełbas, w tym również słynnej kiełbasy żywieckiej. Dzięki użyciu naszej mieszanki Twoje wyroby zachowają apetyczny kolor, pyszny smak oraz niezwykle aromatyczny zapach.
Co istotne, domowe wyroby będą stabilne mikrobiologicznie – dzięki peklowaniu zostaną zabezpieczone przed rozwojem drobnoustrojów i zutrzymają na dłużej świeżość.
Opakowanie pekli do kiełbasy żywieckiej wystarczy Ci na przygotowanie aż 5 kg mięsa, zatem będziesz mógł delektować się nią w większym gronie smakoszy.
Przepis na 5 kg kiełbasy żywieckiej
Składniki:
- 1 kg karczku
- 2 kg łopatki
- 1 kg mięsa z szynki
- 0,8 kg wołowiny
- 0,5 kg boczku
- 1 op. Pekli do kiełbasy żywieckiej
Przygotowanie: Pozbawione błon i tłuszczu mięso zmiel przez sito o oczkach 12 mm lub szarpak. Wołowinę i boczek zmiel przez najdrobniejsze sito maszynki. Wołowinę wyrabiaj osobno z 0,5 L zimnej wody, aż do uzyskania białego kleiku. Pozostałe mięso zmiel przez sito o oczkach 8-10 mm. Całość mięsa wymieszaj, dodaj zwartość saszetki i bardzo dobrze wyrabiaj. Osłonki białkowe namocz, następnie napełnij ciasno farszem i postaw na min. 8 h w temp. pokojowej, w celu wysuszenia i dobrego osadzenia się mięsa (możesz zastosować nadmuch zimnego wentylatora).
Tak przygotowane kiełbasy wędź w temperaturze 50-60°C przez ok. 3 h, a następnie sparz wkładając mięso do wody o temp. 75-80°C. Parz do uzyskania wewnątrz batonu 68°C. Proces wędzenia można pominąć, a batony sparzyć bezpośrednio po obsuszeniu i ułożeniu się mięsa wewnątrz osłonek.
Składniki: sól niejodowana, przyprawy [pieprz czarny (13%), czosnek granulowany (13%), pieprz ziołowy, ziele angielskie], azotyn sodu.
Produkt może zawierać śladowe ilości gorczycy, selera, soi, sezamu, glutenu, orzechów.
WINIARSTWO
PIWOWARSTWO
DESTYLATY
WĘDLINIARSTWO
SEROWARSTWO
PIEKARNICTWO
SZKŁO KUCHENNE I OZDOBNE
STACJE POGODY
AKCESORIA KUCHENNE
OGRÓD
BROWIN - bo domowe jest lepsze - BIOWIN