Wysiew
DYNIA ZWYCZ.
PATISON POLO F1
- waga: 3G
Odmiana nagrodzona Złotym Medalem Polagra 2005
Patison Polo F1 to odmiana dyni zwyczajnej, wydająca nietypowo ubarwione, spłaszczone owoce o wysokiej zawartości witaminy C. Docenia się ją szczególnie ze względu na wielość zastosowań kulinarnych.
Pokrój rośliny jest wyraźnie krzaczasty, a przy tym bujny. Poza tym ta wczesna odmiana mieszańcowa wytwarza bardzo dużo kwiatów żeńskich. Co się zaś tyczy samych owoców, to kształtem przypominają spłaszczony dysk z wrębami, czyli ząbkowanym brzegiem. Kolor ich skórki w pełni dojrzałości jest białokremowy, zaś miąższu – kremowy.
Niewątpliwą zaletą tego patisona jest odporność na mączniaka rzekomego.
- Liczba nasion: 6-8 szt. w gramie
- Norma wysiewu: 2-4 na rozsadę, 3-5 do gruntu kg/ha
- Termin wysiewu: IV pod osłonami, V do gruntu
- Termin sadzenia: V
- Rozstawa: 100x80 cm
- Termin zbioru: VII-X
- Opakowanie 3g
Właściwości
Jak już wspomniano, owoce Polo F1 cechują się stosunkowo wysoką zawartością witaminy C, jednak zdecydowanie najwięcej znajduje się jej w młodych patisonach. Oprócz tego odmiana ta nadaje się do zbioru, gdy jej owoce są jeszcze małe (średnica: ok. 2–3 cm) – wtedy otrzymany z jej uprawy plon wyniesie 10–15 t/ha. Jeśli jednak poczekamy do osiągnięcia przez patisony docelowych rozmiarów, zbiory będą nieporównywalnie większe, ponieważ ukształtują się na poziomie ok. 60–80 t/ha.
Warto też wspomnieć, że owoce Polo F1 nie kumulują metali ciężkich i dobrze znoszą niską temperaturę.
Zastosowanie
Metoda wykorzystania patisonów prezentowanej odmiany zależy od ich fazy rozwojowej. Zatem jeśli owoce są jeszcze małe i młode, to idealnie nadadzą się do zakonserwowania w całości. Poza tym chętnie spożywa się je na surowo, np. jako dodatek do sałatek. Co więcej, okazuje się, że młode patisony można po prostu ugotować w posolonej wodzie, gdyż podane w taki sposób idealnie zastąpią ziemniaki. Co do owoców starszych, to ze względu na grubość ich skórki nie sprawdzą się w każdym daniu, ale za to smakują doskonale po zapieczeniu (i po uprzednim nadzianiu farszem).