CIĘŻKA ŻELIWNA OKRĄGŁA PATELNIA 26CM EMALIA RYBNIK
Patelnia żeliwna Emalia Rybnik
Produkty marki Emalia Rybnik, których historia sięga połowy XVIII weku, mają głęboko zakorzenioną tradycję, bazującą na wielopokoleniowym doświadczeniu w produkcji garnków oraz naczyń emaliowanych.
Odpowiednio zakonserwowane naczynia żeliwne mogą służyć przez wiele lat. Równomiernie przewodzą ciepło, co ma wpływ na gotowanie potraw, dzięki czemu będą one zdrowsze i lepiej wzbogacone w wartości odżywcze.
Specyfikacja:
- średnica: 26 cm
- długość z uchwytem: 41,5 cm
- wysokość całkowita: 4,5 cm
- kolor: czarny
- materiał: żeliwo
- zastosowanie: piekarnik, kuchenka indukcyjna, kuchenka gazowa, ogniowa, ceramiczna, poleca się zwłaszcza do dłuższego duszenia potraw
Zalety naczyń żeliwnych EMALII RYBNIK:
- Kumulacja ciepła
- Ciężkie żeliwo
- Patelnia nierdzewna
- Smażenie w małej ilości tłuszczu
- Odporna na zarysowania
Naczynia wyprodukowane zostały z najwyższej jakości materiałów, bez dodatku ołowiu i kadmu. Zastosowanie takiego materiału daje pewność, że naczynie jest bezpieczne i nie uwalnia szkodliwych substancji do naszego posiłku.
Dodatkowo wydobyty z potraw smak i aromat jest niecodzienny, a ich wartości odżywcze pozostają.
Materiał z którego naczynie zostało wykonane równomiernie rozprowadza ciepło po całej powierzchni, wolno się rozgrzewa i wolno stygnie.
Stawiając patelnię z gorącą potrawą na stole, masz pewność, że jedzenie długo pozostanie ciepłe bez potrzeby dodatkowego podgrzewania.
Instrukcja Użytkowania Naczyń Żeliwnych
- Przed pierwszym użyciem naczynie żeliwne należy umyć wodą z dodatkiem łagodnego detergentu, następnie przy użyciu ścierki lub miękkiej gąbki osuszyć;
- Następnie wskazane jest natarcie naczynia tłuszczem jadalnym;
ZALECENIA
- Naczynie żeliwne przed pierwszym użyciem należy wypalić;
- Żeliwo trzeba nagrzewać stopniowo, stąd nie zaleca się używania palnika typu Boost, gdyż za szybko rozprężające się żeliwne naczynie może ulec uszkodzeniu;
- Zaleca się używać drewnianych bądź syntetycznych przyborów;
- Zalecamy używać ochronnych rękawiczek podczas kontaktu z naczyniem;
- Po każdym użytkowaniu naczynie żeliwne dokładnie wyczyścić oraz raz na jakiś czas przetrzeć papierowym ręcznikiem nasączonym olejem jadalnym;
OSTRZEŻENIA
- Ponieważ żeliwo rozgrzewa się bardzo szybko i długo zachowuje ciepło, nie należy stawiać gorących naczyń bezpośrednio na blacie lub stole;
- Rozgrzanych naczyń żeliwnych nie wolno też namaczać, oraz przetrzymywać w wilgotnym miejscu, gdyż mogą zardzewieć;
- Naczyń należy używać zgodnie z ich przeznaczeniem;
- Chronić przed dziećmi;
Emalia Rybnik – marka z duszą
Fabryka Naczyń Emaliowanych z Rybnika tworzy garnki emaliowane, których historia sięga połowy XVIII wieku.
Głęboko zakorzeniona tradycja, bazująca na wielopokoleniowym doświadczeniu w produkcji garnków i naczyń, pozwoliła marce dotrwać do czasów współczesnych i nie zginąć w tłumie konkurencyjnych produktów.
Emalia Rybnik cieszy się niesłabnącą popularnością, a jej wyroby doceniane są za imponującą trwałość, odporność i niezawodność.