Ciężka, solidna, żeliwna patelnia uznanego producenta "Emalia Rybnik"
Wykonana z najlepszej jakości żeliwa sprawdzi się w każdej kuchni.
Taka technologia wykonania jest najlepsza i najzdrowsza do smażenia.
Sprawdzi się doskonale do przygotowania typowo grillowych dań jak mięso i ryby. Dzięki ryflowanej powierzchni potrawy będą wyglądały jak zdjęte z rusztu.
Można jej używać na każdym rodzaju kuchenki: elektryczna, indukcyjna, gazowa i ceramiczna.
DLACZEGO WARTO WYBRAĆ PATELNIE ŻALIWNĄ?
Patelnie żeliwne od lat kojarzą się z trwałością. Często są określane mianem „pancernych” oraz „niezniszczalnych”. Nic w tym dziwnego — materiał wykorzystywany do produkcji tego rodzaju naczyń jest niezwykle wytrzymały. Dzięki temu produkty te mogą być używane nawet długo po ich zakupie. Choć niektórzy zarzucają im powolne nagrzewanie się, stanowi to ich plus. Za sprawą tej cechy, łatwiej wysmażysz jedzenie tak, jak tego potrzebujesz. Znacznie trudniej też cokolwiek na nich przypalić.
Żeliwo jest stopem, które jest bardzo wytrzymałym, odpornym na wysoką temperaturę, zarysowania i uszkodzenia mechaniczne materiałem. Naczynia z niego wykonane słyną z wysokiej trwałości, dlatego nie będą się zniekształcać i wybrzuszać. Są dobrym wyborem jeśli szukają Państwo patelni na lata. Żeliwo to także surowiec, który doskonale przewodzi ciepło - będzie się dłużej nagrzewać, ale także na długo utrzyma swoją temperaturę.
Do zalet dobrych patelni żeliwnych zalicza się równie ich trwałość. Nie ulegają one uszkodzeniu na skutek działania wysokich temperatur, zachowując swoją naturalną formę. To bezpieczne naczynia kuchenne, które nie wydzielają szkodliwych substancji.
Charakterystyka produktu:
- Długość: 42,5 cm
- Szerokość: 28 cm
- Wysokość: 5 cm
- Średnica: 26 cm
Ważne: Aby naczynia długo nam służyły musimy przestrzegać kilku zasad. Garnki muszą być wypalane i olejowane. Dodatkowo nie mogą być myte w zmywarce. Może to być powodem powstania rdzy.