Patelnia żeliwna głęboka 28 cm
Patelnia z naturalnego żeliwa to solidne i wieloletnie naczynie, w których potrawy nabierają wyjątkowego smaku.
Specyfikacja:
- średnica: 28 cm
- wysokość: 6 cm
- długość: 46 cm
- szerokość: 32 cm
- materiał: żeliwo
- kolor: czarny
- waga: 3 kg
Dlaczego warto kupić patelnie żeliwną?
✔ To wysokiej jakości produkt wykonany w całości z żeliwa, dzięki czemu jest wieloletni.
✔ Wysoki rant (6 cm) umożliwia swobodne mieszanie składników. Głęboka patelnia doskonale sprawdzi się do przygotowania dań jednogarnkowych.
✔ 2 uchwyty i 2 wylewki - patelnia wyposażona jest w wygodne uchwyty ułatwiające przenoszenie oraz wylewki ułatwiające nakładanie przygotowanych potraw, ułatwią również odlanie nadmiaru tłuszczu.
✔ Odporność na temperatury - Żeliwna patelnia jest bardzo odporna na wysokie temperatury. Możemy używać jej na każdym rodzaju kuchenki, w piekarniku, na grillu, a nawet na ognisku!
✔ Długotrwałe utrzymanie temperatury - Żeliwo długo utrzymuje temperaturę. Dzięki temu posiłek nie ostygnie zaraz po przyrządzeniu.
✔ Rączka patelni jest integralna z korpusem, stanowi jedną całość. Dzięki temu jest sztywna i bez obaw możemy napełniać ją po brzegi jedzeniem, podnosić, przesuwać i operować na kuchence.
✔ Patelnia działa na każdym rodzaju kuchni, sprawdzi się również w piekarniku, a nawet na grillu lub ognisku!
Przed pierwszym użyciem!
Przed pierwszym użyciem należy ostrożnie usunąć wszystkie etykiety i naklejki. Umyj naczynie ciepłą wodą i detergentem w płynie, następnie wytrzyj do sucha. Podgrzej naczynie na kuchence, nasmaruj jego powierzchnie olejem roślinnym i ostudź.
Zalety naczyń żeliwnych
- Będą nam służyć przez kilkadziesiąt lat. To wydatek, który zwróci nam się wielokrotnie.
- Słyną z wyjątkowego smaku przyrządzanych na nich dań.
- Nie odkształcą się nawet w wysokiej temperaturze.
- Nagrzewają się wolno i równomiernie. Materiał ten akumuluje temperaturę, dzięki czemu smażenie odbywa się szybko i bez przypaleń.
- Nie boją się metalowych mieszadeł ani widelca, którym odskrobiemy zapieczone smakołyki.
Konserwacja naczyń żeliwnych
- Mycie żeliwnych naczyń w zmywarce nie jest rekomendowane.
- Nie zaleca się używania ostrych szczotek i mocnych detergentów.
- Po umyciu żeliwnego naczynia należy ostrożnie je osuszyć i pokryć cienką warstwą oleju.
- Naczynia żeliwne powinno być przechowywane w suchym, przewiewnym miejscu
Nieprawidłowe użytkowanie i przechowywanie naczyń może powodować występowanie rdzy na powierzchni naczynia. Nie jest to jednak defekt, ponieważ rdzę można usunąć za pomocą metalowej szczotki podczas mycia ciepłą wodą. Po usunięciu rdzy naczynie należy wysuszyć i nasmarować cienką warstwą oleju.