Ciężka, solidna, żeliwna patelnia uznanego producenta "Emalia Rybnik"
Wykonana z najlepszej jakości żeliwa sprawdzi się w każdej kuchni.
Taka technologia wykonania jest najlepsza i najzdrowsza do smażenia.
Dzięki pocienieniu ścianek produktu zachowuje ona swoje właściwości, ułatwiając jednocześnie korzystanie z niej osobą bez wprawy dzięki zmniejszeniu jej wagi.
Patelnia Dobrawa w trakcie wytwarzania poddana została procesowi azotowania - proces łączenia żeliwa z azotem, wodorem oraz tlenem w bardzo wysokiej temperaturze, który pozwala chronić żeliwo przed tworzeniem się naturalnej rdzy na powierzchni oraz zarysowaniami. Od wewnątrz pokryta została innowacyjną powłoką nieprzywierającą typu „plaster miodu”. Jest to powłoka odporna na zarysowania, która tworzy naturalną ochronę przed przywieraniem potraw do jej powierzchni. Struktura „plastra miodu” pozwala na korzystanie z patelni przy minimalnym wykorzystaniu tłuszczu - olej równomiernie rozpływa się po całej powierzchni, dzięki czemu można ograniczyć jego zużycie. Tłuszcz praktycznie nie ma kontaktu ze smażoną potrawą, dzięki temu przygotowywane posiłki będą zdrowsze i smaczniejsze.
Rączka patelni wykonana z jasnego drewna. Nie nagrzewa się a dzięki ergonomiczności i wyprofilowaniu świetnie leży w dłoni, zapewniając komfort użytkowania.
Patelnia to niezbędny element wyposażenia każdej kuchni. Jeżeli cenisz sobie wysoką jakość wykonania i chcesz przygotowywać smaczne i zdrowe posiłki dla siebie i swojej rodziny, zachowując jednocześnie ich smak i wartości odżywcze wybierz naszą patelnię żeliwną DOBRAWA.
Sprawdzi się doskonale rano, podczas przygotowywania jajek sadzonych bądź tostów, jak i przed obiadem kiedy trzeba podsmażyć warzywa bądź przygotować steki wołowe.
Można jej używać na każdym rodzaju kuchenki: elektryczna, indukcyjna, gazowa i ceramiczna.
DLACZEGO WARTO WYBRAĆ PATELNIE ŻALIWNĄ?
Patelnie żeliwne od lat kojarzą się z trwałością. Często są określane mianem „pancernych” oraz „niezniszczalnych”. Nic w tym dziwnego — materiał wykorzystywany do produkcji tego rodzaju naczyń jest niezwykle wytrzymały. Dzięki temu produkty te mogą być używane nawet długo po ich zakupie. Choć niektórzy zarzucają im powolne nagrzewanie się, stanowi to ich plus. Za sprawą tej cechy, łatwiej wysmażysz jedzenie tak, jak tego potrzebujesz. Znacznie trudniej też cokolwiek na nich przypalić.
Żeliwo jest stopem, które jest bardzo wytrzymałym, odpornym na wysoką temperaturę, zarysowania i uszkodzenia mechaniczne materiałem. Naczynia z niego wykonane słyną z wysokiej trwałości, dlatego nie będą się zniekształcać i wybrzuszać. Są dobrym wyborem jeśli szukają Państwo patelni na lata. Żeliwo to także surowiec, który doskonale przewodzi ciepło - będzie się dłużej nagrzewać, ale także na długo utrzyma swoją temperaturę.
Do zalet dobrych patelni żeliwnych zalicza się równie ich trwałość. Nie ulegają one uszkodzeniu na skutek działania wysokich temperatur, zachowując swoją naturalną formę. To bezpieczne naczynia kuchenne, które nie wydzielają szkodliwych substancji.
Specyfikacja patelni żeliwnej:
- 20 cm średnicy
- wysokość 4,1 cm
- średnica dna indukcyjnego 16,5 cm
- długość wraz z rączką 40 cm
- grubość ściany bocznej 1,8 mm
- grubość dna 35 mm
- kolor: ciemny szary (misa) i jasny brąz (uchwyt)
- materiał: żeliwo i drewno
- zaleca się mycie ręczne