Patelnia żeliwna WOK marki Emalia Rybnik
Wykonana jest z wysokiej jakości żeliwa, które jest bardzo odpornym na korozję materiałem. Naczynia te są bardzo trwałe i bardzo zdrowe do smażenia.
Patelnia Dobrawa w trakcie wytwarzania poddana została procesowi azotowania - proces łączenia żeliwa z azotem, wodorem oraz tlenem w bardzo wysokiej temperaturze powyżej 760 stopni Celsiusza. Pozwala to chronić żeliwo przed tworzeniem się naturalnej rdzy na powierzchni oraz zarysowaniami. Dzięki temu z pewnością posłuży w kuchni przez wiele lat.
Choć ciężka i używanie jej wymaga trochę wprawy i siły to jest także najzdrowsza do smażenia.
Patelnia równomiernie się nagrzewa, przez co danie przygotowujemy równomiernie. Od wewnątrz zastosowana została innowacyjna powłoka typu ,,plaster miodu"( jest to powłoka która naturalnie chroni przed przywieraniem potraw do jej powierzchni). Rączka patelni wykonana jest z drewna, która uniemożliwia nagrzewaniu się. Zapewnia to komfort w użytkowaniu.
Jest bardzo łatwa w czyszczeniu. Można ją używać na wszystkich rodzajach kuchenek. Uchwyt na rączce pozwala na powieszenie jej, dzięki czemu łatwiej ją przechowywać.
Specyfikacja:
- Materiał: żeliwo + drewno
- Długość: 52 cm
- Wysokość: 8,5 cm
- Średnica: 30 cm
- Odporna na zarysowania
- Zalecanie jest mycie ręczne
Pierwsze użycie patelni żeliwnej
Patelnia żeliwna przed pierwszym użyciem musi zostać odpowiednio zakonserwowana – w przeciwnym razie jej właściwości zostaną poważnie naruszone, a funkcje praktycznie przestaną istnieć. Dodać warto, iż patelnia żeliwna swoje właściwości może stracić już po pierwszym nieodpowiednim jej zastosowaniu i użytkowaniu. Niestety tego błędu nie da się już naprawić, a żeliwo nadaje się tylko do wyrzucenia.
Każda patelnia żeliwna wymaga, aby jej obsługa była zgodna z tym, w jaki sposób w ogóle traktuje się surowiec, jakim jest żeliwo. Naczynie kuchenne tego rodzaju to specyficzna patelnia, która wymaga trochę starania i zaangażowania w jej konserwację. Patelnia żeliwna wymaga, aby przygotowanie jej do użycia było sumienne i staranne. Przed pierwszym użyciem można, a nawet trzeba zakonserwować patelnię żeliwną. Wystarczy w tym celu umyć ją pod bieżącą gorącą wodą. A później tylko dokładnie osuszyć i posmarować olejem. Tak przygotowane naczynie wstawiamy do rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza piekarnika. Patelnia żeliwna wypalanie toleruje doskonale i dzięki temu wzmacnia się jej struktura. Po upływie odpowiedniego czasu można ją wyjąć, dokładnie ostudzić, jak również delikatnie usunąć nadmiar oleju. Patelnia żeliwna uwielbia olejowanie, zaś sam tłuszcz doskonale zakonserwuje jej całą powierzchnię.