Ferrer to rodzinna firma założona przez Josepa Ferrera w 1964 roku, w górach północnej Hiszpanii. Zaczynali od przetworów z grzybów, szczególnie trufli. Teraz to duże przedsiębiorstwo przetwórcze; zupy, sosy, buliony, warzywa, etc. Słyną w całej Hiszpanii z katalońskiego sosu "calçots" aka "salvitxada" na bazie migdałów, orzechów, pieczonych pomidorów, papryki, czosnku i winegret.
---------
Przepis jest bardzo prosty: są to ziemniaki gotowane lub smażone, skropione ostrym sosem pomidorowym. Ale co sprawia, że są tak wyjątkowe i tak popularne? Cóż, cały sekret tego dania tkwi właśnie w jego sosie! Często naśladowany, ale nigdy nie dorównany, Ferrer zaprasza do odnalezienia wszystkich smaków tej „salsa brava” bezpośrednio w domu.
Sos Brava średniej intensywności będzie idealnym dodatkiem do smażonych ziemniaków, ale będzie też bardzo dobrze komponował się z grillowanymi mięsami lub jakimkolwiek innym mięsem z charakterem.
Skład: pomidory, woda, olej słonecznikowy, cukier, ocet, migdały, czosnek, przyprawy, sól i stabilizator: guma ksantanowa. Zawiera siarczyny. Może zawierać śladowe ilości orzeszków ziemnych.