Patak's Indyjski Sos pomidorowy mild curry 350g
Aromatyczna i cudowna mieszanka subtelnych przypraw połączonych z pastą pomidorową, pastą kokosową i rodzynkami, które nadają sosowi lekko słodkiego smaku. Podany ze smażonym kurczakiem i ugotowanym ryżem sos zamienia się w pyszny, sycący obiad. Zawarte w nim pomidory posiadają odmładzający likopen a dodatek curry sprawia, iż sos jest wyrazisty w smaku. Stanowi tradycyjne połączenie warzyw i specyficznych przypraw oraz inspirację do przygotowywania dań kuchni Indyjskiej.
Indyjski Sos Pomidorowy Mild Curry może nam służyć do:
- Potraw kuchni indyjskiej
- Różnych dań z ryżem
- Serwowania jako dip
Składniki:
woda, cebula (6%), czerwona papryka (5%), rodzynki, cukier, skrobia modyfikowana kukurydziana, pasta pomidorowa (3%), pasta kokosowa (2%), przyprawy, sól, wiórki kokosowe (0,5%), kwas (kwas mlekowy), puree z czosnku.
Wartości odżywcze (w 100g):
- Wartość energetyczna 295 kJ / 70 kcal
- Tłuszcz 2,2 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,7 g)
- Węglowodany 10,7 g (w tym cukry 7,7 g)
- Białko 0,9 g
- Sól 0,70 g
Wypróbuj nasz przepis!
Kurczak w Indyjskim Sosie Pomidorowym Mild Curry.
Porcja dla 3 osób.
Sposób przygotowania:
- Na dużej patelni podgrzej 1 łyżkę oleju.
- Dodaj 3 średniej wielkości piersi kurczaka, pokrojone w kostkę i podgrzewaj na patelni, aż mięso się zarumieni (około 5 minut).
- Do kurczaka dodaj sos i gotuj wszystko przez 15 minut od czasu do czasu mieszając.
Kulinarne inspiracje: Zamiast kurczaka możesz także użyć krewetki, inne rodzaje mięsa lub warzywa.
Pamiętaj, aby odpowiednio dostosować czas gotowania do użytych składników.