SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Gotuj soczewicę z kaszą jaglaną w 700 ml wody przez 15 minut dość często mieszając. Odstaw do przestygnięcia.
- Zmiksuj całość na gładką masę, dodając 100 ml oleju.
- Do zmiksowanej masy dodaj zawartość saszetki z przyprawami, dokładnie wymieszaj. Możesz doprawić solą i pieprzem.
- Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Masę przełóż do formy, wyrównaj łyżką zwilżoną wodą.
- Wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz 40 minut.
- Wystudź pasztet w foremce przez całą noc w lodówce.
- Nazwa: Mieszanka na pasztet roślinny z zielonej soczewicy i kaszy jaglanej
- Składniki: soczewica zielona 61,5%, kasza jaglana 30,8%, cebula prażona (cebula, olej słonecznikowy), sól morska, płatki drożdżowe, pieprz czarny, bulion warzywny (sól, maltodekstryna, ekstrakt drożdżowy, ekstrakt z pora, ekstrakt z pietruszki, cebula suszona, ogórek
- Informacje dodatkowe: Może zawierać: gluten, mleko, seler, gorczycę, orzechy
- Masa netto: 325 g
- Liczba porcji: dla 2 osoby
- Czas przygotowania: 2 godziny
- -:
- Wartość odżywcza w 100 g suchego produktu:
- Energia: 1341 kJ/317 kcal
- Tłuszcze: 1,9g
- w tym kwasy nasycone: 0,4 g
- Węglowodany: 53g
- w tym cukry: 2,8 g
- Białko: 19 g
- Sól: 2,1 g