Pasztet roślinny z czerwonej soczewicy i kaszy
- Producent: Dania Babci Zosi
- EAN: 5903776003235
- Masa netto (g): 340
- Waga (g): 370.000
- Wegański: tak
- Wegetariański: tak
- Bez glutenu: tak
Łatwy do przygotowania pasztet, porządnie doprawiony oregano, zielem angielskim i liściem laurowym. Wspaniały roślinny dodatek do kanapki lub po prostu z porcją sałatki :) Smakuje też świetnie z porcją żurawiny na wierzchu.
Składniki:
soczewica czerwona 58,8%, kasza jaglana 29,4%, pomidor suszony grys, cebula prażona, sól morska, czosnek granulowany, płatki drożdżowe, oregano, pieprz czarny, ziele angielskie mielone, liść laurowy mielony.
Wartości odżywcze:
- Energia: 1371 kJ / 324 kcal
- Tłuszcz: 2,1 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4 g
- Węglowodany: 54 g
- w tym cukry: 4,8 g
- Błonnik: 8,5 g
- Białko: 20 g
- Sól: 2,0 g
Sposób przygotowania i przechowywania:
- Ugotuj soczewicę z kaszą jaglaną (700 ml wody, 15 min), dość często mieszając. Odstaw do przestygnięcia.
- Zmiksuj ugotowaną soczewicę z kaszą na gładką masę dodając 100 ml oleju.
- Do zmiksowanej masy dodaj przyprawy, dokładnie wymieszaj, ew. dopraw solą i pieprzem.
- Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Masę przełóż do formy, wyrównaj łyżką zwilżoną wodą.
- Wstaw do nagrzanego na 180ºC piekarnika na 40 min.
- Wystudź pasztet w foremce przez całą noc w lodówce.
Informacja alergenna:
Może zawierać: gluten, mleko, seler, gorczycę, orzechy.