Urządzenie zakupione w 2014 roku. Stan bardzo dobry. Używane przy produkcji lodów tylko w sezonie letnim – około 4 miesiące w roku. Zakupione u polskiego dystrybutora firmy Carpigiani (możliwość sprawdzenia historii urządzenia).
Cena – 59 900zł netto (do negocjacji)
Obecna cena nowego – 153 640zł netto
Możliwość obejrzenia urządzania (Poznań).
MODEL PASTOCHEF 55 RTL
Szerokość 658 mm
Głębokość 720 mm
Wysokość 1190 mm
Wydajność Krem kg/cykl 25 - 50
Wydajność Czekolada kg/cykl 10 - 40
Produkcja na 2 godz. 50 litrów
Chłodzenie Woda
Masa 251 kg
Moc 5,6 kW
Zasilanie 400 V
Elektroniczny pasteryzator dla Cukiernictwa i Gastronomii
Maszyna cukiernicza Carpigiani Pastochef RTL miesza, gotuje, pasteryzuje, schładza, dojrzewa i przechowuje w doskonałych warunkach higienicznych (HCAP). Znajduje swoje zastosowanie w cukiernictwie, lodziarstwie, pracowniach czekolady oraz punktach gastronomicznych. Urządzenie posiada 45 w pełni automatycznych programów i 5 wolnych programów. Każdy z nich zawiera typowe temperatury i odpowiednie składy mieszanki dla konkretnych produktów, które mogą być zmieniane w celu spełnienia określonych potrzeb. Duży wyświetlacz zawiera pomocne wskazówki dla stopniowego dodawania składników.
TECHNOLOGIA
Urządzenia Pastochef RTL są niezastąpione, jeśli chodzi o użycie automatyzacji w przygotowywaniu produktów i receptur, które zwykle wymagają dużo czasu i pracy ręcznej. Maszyny do pasteryzacji RTL są wyposażone w najnowsze technologie opracowane przez CARPIGIANI, takie jak:
- Ogrzewanie i chłodzenie za pomocą suchego systemu „bain-marie bez użycia cieczy chłodniczej i/lub grzewczej. System ten gwarantuje niski pobór mocy oraz wysoką wydajność podczas całego cyklu pracy.
- Mieszadło posiada 8 różnych trybów mieszania, od wolnego do szybkiego, od ciągłego do pracującego w odstępach czasu, aby idealnie wymieszać każdy rodzaj składników.
- Spust posiada podwójne zabezpieczenie oraz funkcję samooczyszczania się podczas zamykania zaworu dla zachowania perfekcyjnego przechowywania produktu w zbiorniku.
PROGRAMY
CUKIERNICTWO
18 cykli pracy pozwala na stworzenie podstawowych przepisów na współczesne wyroby cukiernicze:
1. Krem Gotowany
2. Klasyczny Krem Gotowany
3. Delikatny Krem Gotowany
4. Krem czekoladowy
5. Krem Zabaione
6. Krem Cytrynowy
7. Krem Bawarski
8. Cream Pudding (Panna Cotta)
9. Tiramisů
10. Chocolate Bonetto
11. Krem Owocowy
12. Komfitury
13. Frużelina
14. Polewa Owocowa
15. Galaretki
16. Owocowa masa do oblewania
17. Syropy Toppingi
18. Przechowywanie Kremów
SPECJALNOŚCI CUKIERNICZE
7 programów umożliwiających przygotowanie wyjątkowych ciast i słodyczy (wysoki reżim temperatury w jednostce czasu):
1. Ciasto parzone
2. Ciasteczka Bruttimabuoni
3. Ciasteczka migdałowo-orzechowe
4. Makaroniki (Macaroons)
5. Ciasteczka maślane
6. Fritelle
7. Jogurt
LODY
Cztery programy pasteryzacji i dojrzewania pozawalają na produkcję różnego typu baz (mieszanek) do produkcji lodów:
1. Wysoka pasteryzacja 85°C
2. Indywidualna pasteryzacja w zakresie temp. (65°C-95°C)
3. Baza do Semifreddo
4. Przechowywanie (dojrzewanie)
CZEKOLADA
Dziewięć programów do wyrobów czekoladowych, przeznaczonych do temperowania oraz pracy z każdym rodzajem czekolady:
1. Temperowanie czekolady gorzkiej
2. Temperowanie czekolady mlecznej
3. Temperowanie białej czekolady
4. Temperowanie kremu Gianduia
5. Szybkie temperowanie czekolady
GASTRONOMIA
7 programów dla cateringu i wyrobów gastronomicznych:
1. Pasty gastronomiczne
2. Beszamel
3. Słone, kruche ciasteczka
4. Polenta
5. Sos Bolognese
6. Risotto
7. Delikatny krem śmietankowo-jogurtowy
PROGRAMY UŻYTKOWNIKA
Pasteryzator posiada 5 wolnych programów, pozwalających na stworzenie i przechowywanie własnych cyklów produkcyjnych.