Pasta z tamaryndowca (tamaryndowa) Thai Pride 195
Producent: THAI PRIDE
Opis produktu:
Tamaryndowiec indyjski, tamarynd indyjski, powidlnik indyjski to gatunek tropikalnego drzewa, pochodzący ze wschodniej Afryki.
Owoce tamaryndowca są jadalne na surowo, wykonuje się też z nich napoje chłodzące aguas frescas. Miąższ owoców (młode owoce są bardzo kwaśne, starsze – słodsze) jest używany jako przyprawa w kuchni azjatyckiej (Pad Thai) oraz latynoamerykańskiej. Jest ważnym składnikiem sosu Worcestershire i pani puri.
Pasta tamaryndowa nadaje daniom słodko – kwaśny smak. Idealna jest do zup, sałatek, sosów do mięs, tofu, deserów oraz napojów. Przed wszystkim jest składnikiem sosu do popularnego dania tajskiego Pad Thai.
1 łyżeczka pasty + 1 łyżeczka cukru + 250 ml wody = pyszny orzeźwiający napój
Waga: 195 g