Chili Urfa to tradycyjna turecka pasta produkowana z paprykowej pasty Biber Salcasi. Łącząc składniki, stworzyliśmy smakowitą pastę, która ma wiele zastosowań.
Po zbiorze papryki pozostawia się ją na słońcu, aż do uzyskania głębokiego czerwono-brązowego koloru. Proces ten nadaje jej charakterystycznego ziemistego i dymngo posmaku z nutą rodzynek i tytoniu, który ustępuje miejsca mocnemu, ale nie bardzo ostrego chili.
Zastosowania:
- Jako baza do marynat, dressingów: do ryb, mięsa i warzyw
- Wymieszaj z aioli, aby podawać z kalmarem lub innymi owocami morza smażonymi w głębokim tłuszczu
- Używaj jako alternatywy dla oleju chili w zupach
- Wymieszaj z jogurtem, aby uzyskać dip
Składniki: Olej słonecznikowy, pasta paprykowa (czerwona papryka, sól, sok z cytryny), suszone płatki chili Urfa, Ocet balsamiczny z Modeny, sproszkowany czosnek, kminek w proszku, sól morska.