Samjang pasta sojowa z przyprawami 170 g
Jest to koreańska pasta ze sfermentowanej soi doenjang (Azjaci dobrze znają się na fermentacji, która jest od dawna w ich kulturze. W ten sposób dania można było przechowywać dłużej, były zdrowsze smaczniejsze) i papryczek gochujang. Produkt ten jest bogaty w smak umami, ponieważ głównym składnikiem jest doenjang i wzbogaci w ten smak każde danie które zostanie odprawione tą pastą. Ma słony, lekko pikantny smak, wyczuć także można słodycz i smak czosnku. Ta wyśmienita pasta będzie doskonałym dodatkiem do szybkich przekąsek: warzyw, czy chipsów, a także można ją dodać do zup, sosów, ryżu, makaronów oraz kanapek. Pasta ta podkręci każde danie i da mu delikatnego kopa.
Kuchnia koreańska jest kuchnią bardzo zdrową, opierającą się na dużej ilości sfermentowanych warzyw, ryżu, soi, owocach morza i mięsie czerwonym. Polecamy stosować pastę Samjang do tradycyjnych potraw koreańskich (np. Doenjang-jjigae) oraz eksperymentować z kuchnią polską nadając jej oryginalnego, dalekowschodniego smaku. Jest doskonałym dodatkiem do kanapek, sosów, zup, pieczonego i grillowanego mięsa oraz jako dip do surowych warzyw.
Składniki:
- woda
- mąka pszenna
- syrop kukurydziany
- ziarno nsoi
- sól
- przyprawa z czerwonych papryczek (czerwone papryczki w proszku, woda, sól, czosnek i cebula)
- pszenica
- cukier brązowy
- czosnek mielony
- ekstrakt z pszenicy
- prażone nasiona sezamu
- olej czosnkowy
- kultura koji
- przyprawa imbirowa (oleożywica imbiru, ekstrakt z imbiru, alkohol, woda)
W 100 g produktu:
- energia: 796 kJ / 189 kcal
- tłuszcz: 3,8 g w tym kwasy nasycone: 1,0 g
- węglowodany: 26,2 g w tym cukry: 24,7 g
- białko: 9,6 g
- sól: 7,1 g
Pasta ssamjang czy samjang (czyt. ssamdziang - ssam po koreańsku znaczy zawijać) jest mieszanką pasty gochujang, pasty doenjang i przypraw. Zawijanie z jej nazwy pochodzi od jej zastosowania czyli wszelkiego rodzaju potraw, w których zawijamy różne składniki w liście sałaty czy sezamowca.
Poza niesamowitym smakiem fermentowana soja ma korzystne właściwości zdrowotne. Jest bogata w substancje takie jak flawonoidy, witaminy, minerały i hormony roślinne, które według naukowców mają właściwości antynowotworowe. Dostarcza dużo lizyny aminokwasu, którego ludzki organizm nie potrafi wytworzyć. Zawiera także kwasy tłuszczowe zapobiegające chorobom układu krążenia i które pomagają w prawidłowym wzroście naczyń krwionośnych. Co ważne w trakcie gotowania potraw takich jak np. tradycyjna koreańska zupa Doenjang-jjigae wszystkie te wspaniałe właściwości nie zostają utracone.
Tradycja dobrej fermentacji w kulturze azjatyckiej sięga tysięcy lat wstecz. Sfermentowane składniki przedłużały żywotność dań, czyniły je zdrowszymi i smaczniejszymi. Oryginalna receptura Samjang to ciekawa propozycja, która już wkrótce może zadomowić się w Państwa menu na dłużej.
Produkt zawiera soję, pszenicę i alkohol.
Przechowywanie: Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, z dala od promieni słonecznych. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Producent: Sempio
Kraj pochodzenia: Korea Południowa
Termin przydatności do spożycia: 20/12/2022